MEĐU IZMEĐU

PRIČAJTE SA MRTVIMA

236 pregleda

Kompanija Majkrosoft registrovala je u Americi patent koji bi mnogima mogao doneti utehu i olakšati period tugovanja, navode iz te kompanije.

Naime, Majkrosoft je patentirao četbot kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, recimo preminulog člana porodice ili prijatelja.

Iako na prvi pogled ideja podseća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete porazgovarati” s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja, prenosi Tanjug.

U Majkrosoftu su zamislili da četbot funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista radio, treba mu pristup velikoj količini privatnih i osetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, da bi veštačka inteligencija prepoznala i naučila imitirati stil kojim je osoba pisala, reči koje je koristila i način na koji se izražavala. Kao glavni izvor podataka spominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, veštačkoj inteligenciji ne bi trebalo da bude teško da prikupi dovoljno informacija za stvaranje virtuelne” osobe.

Međutim, postavlja se pitanje da li bi osoba koja je preminula želela da se njen digitalni život koristi i, recimo, nakon njene smrti.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar