MEĐU IZMEĐU

PRIVATNOST: ILUZIJA ILI IZAZOV

317 pregleda
Pod okriljem SANU (MiSANU)

Srpska akademija nauka i umetnosti i Matematički institut u njenom okrilju organizuju 5. oktobra naučno-stručni skup „Privatnost u digitalnom dobu: iluzija ili nacionalni izazov”. Cilj jednodnevnog savetovanja, koje okuplja vrhunske znalce iz nekoliko naučnih područja, jeste da se najšira javnst upozna sa iskušenjima u sajber prostoru, a kroz prizmu nacionalne bezbednosti. Privatnost u savremenom svetu prepoznata je kao jedno od osnovnih ljudskih prava, zbog čega se njena zaštita (i informaciona bezbednost) nameće kao imperativ u sajber prostoru.

Privatnost podataka biće razmotrena iz nekoliko uglova: telekomunikacija (Telekom Srbija), zdravstveno-medicinskim sistema, elektro-energetskih postrojenja, zaštite građana od visokotehnološkog kriminala (MUP Srbije) i naučno-tehnička dostignuća, a pre svega ostvarenja Matematičkog instituta SANU.

Iz zaknjučaka koji će proisteći nakon izlaganja i rasprave uobličiće se, kako se najavljuje, nacionalni okvir za očuvanje i unapređivanje privatnosti u digitalnom prostoru, usaglašen s potrebama i propisima EU koji stupaju na snagu maja 2018. godine. Svakodnevno prisustvo na internetu može  veoma brzo da izrodi teške negativne posledice, zato što ovde važi čuvena krilatica: „Jednom u digitalnom svetu, zauvek u digitalnom svetu”.

Skup se održava u svečanoj dvorani (Knez Mihajlova 35, drugi sprat), a počinje u 10 sati.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar