MEĐU IZMEĐU

PRIVATNOST U DIGITALNOM DOBU

292 pregleda
Opasne posledice (Vikipedija)

„Današnje generacije često ne paze šta pišu i kače po internetu, ali pošto to urade istog trenutka, njihov život postaje otvorena knjiga i nema nikakve privatnosti”, napominje akademik Dejan Popović.

Skup „Privatnost u digitalnom dobu: iluzija ili nacionalni izazovˮ nedavno je održan u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, s željom da se javnosti skrene pažnja na probleme privatnosti u sajber prostoru i ukaže na moguću strategiju u očuvanju privatnosti pojedinaca i državnih i nacionalnih interesa, te da se ponude rešenja na nacionalnom nivou i učestvuje u rešavanju problema na međunarodnom nivou.

Povodom održavanja skupa o očuvanju privatnosti u digitalnom dobu, gostujući u emisiji „Sve boje života”, akademik Dejan Popović iz Odeljenja tehničkih nauka izneo je zapažanje da živimo u vreme „Gugl generacija”, koje su u stanju da istovremeno prate sedam do osam medija, ali ne znaju da odgovore kada ih pitate šta su gledali. „Današnje generacije često ne paze šta pišu i kače po internetu, ali pošto to urade istog trenutka, njihov život postaje otvorena knjiga i nema nikakve privatnosti”, napomenuo je Popović.

Bezbednost, poverenje i privatnost prepoznati su kao ključni atributi koji sprečavaju da dobrobiti digitalnog prostora postanu i „otvorena vrata” za zlonamerne aktivnosti i njihove katastrofalne posledice.

Podaci su roba koju neko nekome pruža, kada stavljamo svoje podatke na internet, omogućavamo nekome zaradu… Besplatno na internetu ne postoji, pitanje je gde ćete platiti, na mostu ili posle, objasnio je akademik Popović. On je dao primer „Gugl” servisa i elektronske pošte koja je besplatna zato što su nekome potrebni podaci: „To što vam dolaze oglasi nije toliko strašno, ali ako neko koristi podatke koji mogu da budu usmereni i strateški, protiv vaše zemlje, nije naivna stvar”.

Pitanje koje postavlja navedeni skup ‒ iluzija ili nacionalni izazov ‒ može da zvuči zabrinjavajuće jer je činjenica da u neuređenom digitalnom prostoru privatnost može da postane iluzija i osnova za zloupotrebe, uključujući i manipulacije javnim mnjenjem. Skup, pak, sugeriše da odgovor može biti dvojak: „da”, privatnost u digitalnom dobu može biti iluzija ukoliko se ne posmatra kao jedan od nacionalnih izazova, i „ne”, privatnost u digitalnom dobu ne mora da bude iluzija, ako svi nivoi našeg društva, od državnog vrha do svakog građanina, prepoznaju neophodnost akcija u očuvanju privatnosti.

„Privatnost sve više postaje jedan od dominantnih zahteva, a vreme za sistematsku brigu o zaštiti privatnosti u digitalnom domenu već je nastupilo, te ukoliko se rešavanju problema ne pristupi danas, već sutra bismo mogli da se suočimo sa izuzetno ozbiljnim posledicama”, za „Sve boje života” naveo je prof. dr Miodrag Mihaljević, zamenik direktora Matematičkog instituta SANU i gostujući profesor na Tokijskom univerzitetu.

Potrebna je edukacija na svim nivoima (od osnovne škole), ali dužnost je i članova porodice da upozore decu da budu oprezna, zaključio je dr Mihaljević.

Na naučnom skupu „Privatnost u digitalnom dobu: iluzija ili nacionalni izazovˮ prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, IT sektora, Univerziteta u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar