LESTVICE ŽIVOTA

PROBIOTICI ZA ALERGIJE

1.377 pregleda
Curenje nosa (Vikipedija)

Istraživači su pretpostavili da su probiotici promenili ravnotežu bakterija u crevima, što je zauzvrat štitilo imunološki sistem i tako sprečilo alergije.

Ako imate dugogodišnji problem sa alergijama, znate da se njihov intenzitet može razlikovati. Ponekad simptomi koji su se javljali jedne godine ‒ npr. svrab očiju, curenje nosa, kijanje, zamagljen vid ‒ izostanu naredne godine. Lekovi mogu da pomognu, ali takođe imaju moguće neželjene efekte, uključujući suvoću usta i pospanost. Jedan broj istraživača navodi da možda postoji alternativni vid terapije: probiotici.

Dve najčešće vrste probiotika su
laktobacili (Lactobacillus) i
bifidobakterije (Bifidobacterium).

Probiotici su zapravo bakterije korisne za sistem za varenje. Iako na bakterije gledamo kao na uzročnike bolesti, ljudsko telo sadrži razne vrste ‒ kako one dobre tako i one koje štete našem zdravlju. Probiotici su postali popularni poslednjih godina i lekari ih preporučuju, posebno pedijatri, jer umanjuju negativne efekte antibiotika, kao što su smetnje sa probavom, najpre dijareja.

Laktobacili (Vikipedija)

Dve najčešće vrste probiotika su laktobacili (Lactobacillus) i bifidobakterije (Bifidobacterium). Prvi se mogu naći u jogurtu i drugim fermentisanim namirnicama, kao što je kefir. Mogu da regulišu crevnu floru i umanje dijareju, ali i pomognu osobama koje su netolerantne na laktozu (mlečne šećere). Bifidobakterije se, takođe, mogu naći u nekim mlečnim proizvodima i koriste pacijentima koji pate od tzv. sindroma nervoznih (iritabilnih) creva.

Istraživači koji su učestvovali
u ovoj studiji priznaju da „ne znaju
tačno kako probiotici olakšavaju
simptome alergijeˮ.

U toku sezona alergije, oni koji od njih pate možda pomoć mogu potražiti upravo u probioticima. Nedavna studija objavljena u listu American Journal of Clinical Nutrition sugeriše da probiotici mogu pomoći u ublažavanju nekih neugodnosti koje izazivaju alergije.

Istraživači su proučavali 173 učesnika koji su patili od sezonskih alergija. Pripadnici jedne grupe su dobili placebo (kontrolna grupa), a druga grupa je dobijala kombinaciju pomenutih probiotika (Lactobacillus, Bifidobacterium). Studija nije obuhvatila teške alergijske bolesnike, ali kombinacija probiotika se pokazala korisnom za one sa blagim simptomima.

Iako istraživači koji su učestvovali u ovoj studiji priznaju da „ne znaju tačno kako probiotici olakšavaju simptome alergijeˮ, studija iz 2015. godine (objavljena u International Forum of Allergy and Rhinology) možda može malo rasvetliti ovu temu.

Stomačne bakterije (Vikipedija)

U toj studiji istraživači su prikupili podatke iz 23 istraživanja i utvrdili: ispitanici sa sezonskim alergijama koji su uzimali probiotičke suplemente ili jeli hranu koja sadrži probiotike imali su manje alergijskih simptoma od onih koji su uzimali placebo. Istraživači su pretpostavili da su probiotici promenili ravnotežu bakterija u crevima, što je zauzvrat štitilo imunološki sistem i tako sprečilo alergije.

„Kada pogledate ove studije, jasno je da se statistički značajno poboljšava kvalitet života pacijenata koji pate od alergija a uzimaju probiotike”, izjavio je dr Džastin Tarner iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, ali je dodao da su potrebna dalja i detaljnija istraživanja.

(Maja Stojanović, RTS) 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar