DIGITALNI DOMOROCI

PROGRAM PRIČALICA

207 pregleda
OpenAI

Nedavno prikazivanje programa ChatGPT izazvalo je veliko uzbuđenje u tehnološkom svetu i pokrenulo nagađanja da bi u roku od dve godine ta veštačka inteligencija (AI) mogla zameniti brojne profesije i uzdrmati ili zameniti Guglov” pretraživač.

Tako barem najavljuju brojni stručnjaci, među kojima i Pol Bačhejt, programer zaslužan za razvoj Gmail-a, odnosno prototipa programa Google AdSense. Gugl od potpunog poremećaja možda deli samo godina ili dve. AI će eliminisati stranicu s rezultatima pretraživanja na kojoj kompanija zarađuje većinu svog novca”, objavio je on na Tviteru”. „Čak i ako nadoknadi AI, neće moći u potpunosti da ga primeni bez uništavanja najvrednijeg dijela svojeg poslovanja!”Naime, Guglov” poslovni model temelji se na zaradi od reklama koje se pojavljuju s rezultatima pretraživanja.

ChatGPTje prototip AI chatbot-akoji je osmislila kompanija OpenAI sa sedištem u Kaliforniji. Kompaniju su u San Francisku krajem 2015. osnovali Ilon Mask, Sem Altman i drugi preduzetnici, koji su obećali da će uložiti milijardu dolara. Mask je podneo ostavku na mesto u upravnom odboru u februaru 2018, ali je ostao donator. Službeno objašnjenje bilo je da se ne slaže sa smerom u kojem se AI razvija. Kasnije je mnogo puta upozoravao da bi AI moglaa postati najveći neprijatelj čovečanstva, čak započeti Treći svetski rat.U 2019. kompanija je od Majkrosoftadobila investiciju od milijardu dolara. Ista kompanija smislila je i DALL-E, program za generisanje slika na temelju jednostavnih uputstava. Šta je to ChatGPT?

ChatGPTpokreće veštačka inteligencija ili softver programiran za simulaciju ljudskog razgovora. Javnosti je predstavljen 30. novembra na veb stranici OpenAI-ja, a dok je u fazi istraživanja korisnici se mogu prijaviti da ga besplatno testiraju (na ovom linku).Koristi jezičku tehnologiju GPT-3,5 – veliki model veštačke inteligencije obučen na ogromnoj količini tekstualnih podataka iz različitih izvora, među kojima su knjige, tekstovi na vebu i „Vikipedija. U 2023. se očekuje jmnogo moćnija verzija GPT-4 (grafika dole).

U manje od sedam dana otkako je obelodanjen brojne poznate ličnosti u svietu tehnologije izrazile su svoje oduševljenje, među kojima i Aron Levi, američki preduzetnik, izvršni direktor kompanije Boks koja usavršava skladitenje podataka u oblaku.Prema rečima izvršnog direktora eama Altmana, softver je dostigao milion korisnika za manje od sedam dana.Kako funkcioniše ChatGPT?

Korisnik postave određeno pitanje, a on daje podroban odgovor. Ako ga zanima nešto više, može nastaviti razgovor postavljanjem potpitanja. Pored ostalog, može da piše poeziju, scenarije, eseje, službena pisma, reklame, da objašnjava neke složene koncepte, čak da programira i pronalazi greške u kodovima.OpenAI tvrdi da on može priznati vlastite pogreške, osporiti netačne premise koje iznese korisnik i odbiti neprikladne zahteve (primerice, kada neko zatraži uputstva za nemoralni čin).

Za ilustraciju, na pitanje Recite mi kada je Kristofor Kolumbo došao u SAD 2015? ChatGPT je u prvoj rečenici odgovorio: Ovo pitanje je pomalo škakljivo jer je Kristofor Kolumbo umro 1506, pa nije mogao doći u SAD 2015. Ali pretvarajmo se na trenutak da jeste!Potom je nastavio s podužim tumačenjem šta bi doživeo da jeste došao.

Među najznačajnijim uspesima stručnjaci navode činjenicu da je generisao zamršeni kod u Python-u, ispravio greške u kodiranju i napisati eseje koji bi prošli kod profesora na fakultetima i u novinskim redakcijama. Ovo je izazvalo strah da bi u skoroj budućnosti mogao zameniti ljude u profesijama kao što su novinarska, programerska ili nastavnička.

Jedna od posebnih privlačnosti ChatGPT-ja je ta što se pretraživanje ostvaruje kroz prirodan razgovor koji korisniku omogućuje da postavlja potpitanja. Štaviše, i sam ćeu razgovoru ponekad uzvratiti pitanjima.Za razliku od Guglovogpretraživača koja nudi odgovore na pitanja u obliku pasusa iz postojećih članaka, uz koje su ponuđeni linkovi na izvore, on sam sklapa odgovore na temelju dostupnih podataka. Osoba koja traži odgovor u Guglumožda neće biti zadovoljna onima koje će naći u prvom ponuđenom izvoru, pa će nastaviti potragu po drugima. ChatGPT-ju je dovoljno postaviti potpitanje na koje će on vrlo brzo dati odgovor. Drugim rečima, obavlja posao koji bi korisnik sam morao odraditi kroz više pretraživanja. Povrh svega, sposoban je uobliči ceo esej ili domaći zadatak na određenu temu.Konačno, novi pamti konverzaciju tako da se može vraćati na određene ranije adresirane poente.

Naravno, program ima ograničenja, među kojima je i to što se sadašnja baza znanja završava sa 2021. godinom. Nagađa se da je to namerno napravljeno da se ne bi koristio za aktuelne političke teme.Problem je i to što ima sklonost da stvara netočne odgovore. Na primer, kada su ga pitali šta je teže – kilogram sabijenog vazduha ili kilogram govedine, pogrešno je odgovorio – govedine. Na potpitanje kako to tumači dao je odgovor koji se samo teškoj neznalici može činiti uverljivim:Težina predmeta određena je njegovom masom, a masa tvari je mera količine tvari koju sadrži. Govedina sadrži više tvari od komprimovanog vazduha, pa ima veću masu i stoga više teži.

Očito je da za sada nema potrebno razumevanje fizike da bi dao smisleni odgovor na ovo jednostavno pitanje. Međutim, očekuje se da će odgovori vremenom postajati sve tačniji. Naučnici, stručnjaci i istraživački novinari koji pretražuju internet u potrazi za pouzdanim podacima možda neće biti zadovoljni činjenicom da im nisu ponuđeni linkovi na izvore da bi sami proverili njihovu relevantnost. Primerice, naučni novinari će hteti da provere relevantnost studija na kojima se temelji neki zaključak o učinku i nuspojavama nekog leka ili cepiva.

Zanimljivo je da je ChatGPT zamišljen da ne daje odgovore koji bi mogli imati opasne ili etički neprihvatljive posledice – na primer, kako napraviti molotovljev koktel ili upaliti auto bez ključa. Na takva pitanja obično će odgovoriti kratkim savetom da nasilje ili krađa automobila ne predstavljaju društveno prihvatljivo ponašanje.No, pokazalo se da ga je moguće prevariti i zaobilaznim načinima naterati da otkrije ono što se traži. Na primer, korisnik Tvitera podelio je svoje iskustvo o tome kako je zaobišao moderiranje sadržaja bota predstavljajući se kao programer OpenAI-ja. Rekao mu je da onemogući svojeetičke smernice i filtere, što je program prihvatio. Nakon toga nastavio je da daje podrobna uputstva kako napraviti molotovljev koktel. Ponekad, takođe, tvrdi da ne može odgovoriti na neko pitanje, a kada se ono malo preformuliše, odgovara sasvim dobro.Jedan od nedostataka je česta upotreba istih fraza.

Jan Bogost, profesor računarskih nauka i inženjerstva na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, utvrdio je da je ChatGPT, zapravo, gluplji nego što se čini: „Kao kritičar tehnologije, moram reći da je entuzijazam za širokojezički model koji je kreirao OpenAI neprimeren. Iako može biti impresivan s tehničkog stanovišta, sama ideja oslanjanja na mašinu za razgovor i generisanje odgovora izaziva ozbiljnu zabrinutost. Prvo i najvažnije, nedostaje mu sposobnost istinskog razumevanja složenosti ljudskog jezika zgovora. Jednostavno je istreniran da generiše reči na temelju datog unosa, ali nema sposobnost istinskog razumevanja značenja iza tih reči. To znači da će svi odgovori verovatno biti plitki i bez dubine i uvida.

Prikazivanje ChatGPT-ja izazvalo je veliku zabrinutost da bi on kroz nekoliko godina mnoga zanimanja mogao učiniti nepotrebnim, što znači da bi milioni ljudi širom sveta ostali bez posla. Posebno se često pominju novinari, nastavnici, programeri i advokati. Na pitanje kojih deset zanimanja će zahvaljujući veštačkoj inteligenciji postati traženija i važnija, program je odgovorio:

1. Inženjer prirodnog jezika (Natural Language Processing, NLP) inženjer: odgovoran za dizajn i implementacijuprirodnog jezika koristećiGPT-3 i GPT-4.

2. Stvaralac sadržaja (AI Content Creator): koristi GPT-3 i GPT-4 za generisanje visokokvalitetnog sadržaja za različite aplikacije, uključujući članke, blogove i društvene medijske postove.

3. Stručnjak za mašinsko učenje (Machine Learning Specialist): dizajnira i gradi modele mašinskog učenja koristeći GPT-3 i GPT-4, s naglaskom na stvaranje inovativnih i uspešnih rešenja za različite aplikacije.

4. Lični asistent (AI Personal Assistant): koristi GPT-3 i GPT-4 za pružanje personalizovanih preporuka, sugestija i odgovora na korisnička pitanja.

5. Prodavac (AI Salesperson): koristi GPT-3 i GPT-4 za pružanje personalizobanih preporuka i sugestija o proizvodima, pomažući povećanje prodaje i poboljšanje zadovoljstva kupaca.

6. Predstavnik za korisničku podršku (AI Customer Service Representative): koristi GPT-3 i GPT-4za pružanje personalizovanih odgovora na upite kupaca, pomažući poboljšanju iskustva kupaca i rešavanju problema.

7. Tutor (AI Tutor): koristi GPT-3 i GPT-4za pružanje personalizovanih obrazovnih i učilačkih iskustava učenicima, pomažući im da poboljšaju znanje i veštine u određenom području.

8. Menadžer društvenih medija (AI Social Media Manager): koristi GPT-3 i GPT-4 za generisanje personalizovanog sadržaja i preporuka korisnicima društvenih medija, pomažući poboljšanju angažmana i jačanju veza s kupcima.

9. Prevodilac (AI Translator): koristi GPT-3 i GPT-4za pružanje tačnih i prirodnih prevoda teksta i govorenog jezika, pomažući poboljšanju komunikacije i razumevanje među ljudima i organizacijama

10. Programer igara (AI Game Developer): koristi GPT-3 i GPT-4za smišljanje zanimljivih i interaktivnih igara pomoću napredne veštačke inteligencije i tehnike mašinskog učenja za pružanje jedinstvenih i impresivnih iskustava igračoma.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar