MEĐU IZMEĐU

PROTEINI ZA MRŠAVLJENJE

188 pregleda

Hrana bogata proteinima pomaže u očuvanju zdravlja i normalnoj izgradnji tkiva, a posebno mišića. To su veliki biomolekuli, građeni od aminokiselina, koje učestvuju u osnovnim životnim procesima.

Iako proteinska hrana može da imati višestruke zdravstvene koristi, uvek je sigurno imati uravnoteženu ishranu koja uključuje vitamine i hranjive sastojake koji su neophodni za vaše telo.Proteini su veoma važni u ishrani, tačnije, jedna su od osnovnih grupa namirnica koje bi trebalo da jedemo. Za ljudsku upotrebu u ishrani su najčešće životinjskog ili biljnog porekla. Za upotrebu u medicini se koriste i proteini dobijeni pomoću mikroorganizama.Namirnica bogate proteinima bi trebalo uključiti u ishranu i da biste duže bili siti i da biste izgubili kilograme.

Jaja

Jaja su među najnutritivnijim namirnicama na svetu, zbog toga ne iznenađuje što su zaista jedan od najboljih izvora prirodnih proteina. Osim toga, puna su vitamina, minerala, zdravih masnoća i antioksidansa.Obogatiće vaše telo vitaminima A, E, B5, B12, kao i gvožđem, jodom i fosforom. Mogu da se jedu u raznim oblicima za doručak. Izvrsni su za skidanje kilograma, a i ubrzavaju metabolizam.Proteine možete pronaći u celim jajima, ali uglavnom su belanca u osnovi čisti proteini. Jedno veće jaje sadrži do šest grama proteina. Jedini nedostatak jaja je taj što nisu pogodna za osobe koje su na ista alergični ili su vegani.

Plodovi mora

Tuna, losos, škampi i rakovi bogati su proteinima i kalijumom. Masna riba poput lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju neverojatne zdravstvene prednosti i veoma su hranljive.Losos je riba sa visokim sadržajem zdravih masnoća što znači da je pun zdravih omega-3 masnih kiselina. Takođe, izvrstan je izvor proteina, što u kombinaciji sa masnoćama, prouzrokuje veći osećaj sitosti.

Škampi su takođe izvrstan izvor zdravih masnoća, vitamina, minerala i posebne su zbog svog izuzetnog ukusa. Možete da ih koristite za pripremu ukusne testenine, salata i namaza. Međutim, njihov jedini nedostatak je slaba dostupnost i visoka cena.Tuna, poput svih vrsta ribe, ima nizak sadržaj masnoća i kalorija, ali je bogat izvor proteina. Takođe, jedna je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje jačaju zdravlje srca i mozga.

Meso

Meso je izvrstan izvor proteina. Možete ga jesti meso poput govedine, svinjetine, piletine i ćuretine. Izvrsni su za izgradnju mišića, jačanje imuniteta i energije u vašem telu. Takođe, pomažu u sagorevanju kalorija i čine vas sitim.Govedina nudi zaista veliku količinu proteina po porciji. Međutim, postoji razlika u tome za kojom vrstom govedine posežete. Čista govedina ima više proteina. Osim toga, sadrži i gvožđe kao i vitamin B12.

Pileća prsa su jedna od najpopularnijih životinjskih namirnica bogatih proteinima. Preporučuje se da ih jedete bez kožice jer sadrže manje kalorija.Svega 100 grama pilećih prsa može da se pohvaliti sa čak 31 gramom proteina.

Soja

Soja je još jedan protein na bazi biljke koji se može jesti u raznim oblicima. Savršena je za vegetarijance koji traže proteinsku hranu koju bi jeli. Soja podstiče mršavljenje i ima nekoliko zdravstvenih blagodati, piše Pink Villa. Proteini se, zajedno sa ugljenim hidratima i masnoćama, klasifikuju kao makronutrijenti i važan su deo svake ćelije u telu.Primarna uloga je stvaranje i obnavljanje oštećenih tkiva, ali i proizvodnja enzima, hormona i ostalih hemikalija u telu. Zbog toga je zaista važno obnavljati ih nakon bilo kakvog fizičkog opterećenja kada se zalihe proteina u telu smanje.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar