MEĐU IZMEĐU

PRVA ČOVEKOVA VATRA

294 pregleda
Ilustracija

Homo naledi je, možda, palio vatru u podzemnim pećinama pre najmanje 236.000 godina. Ostaci ognjišta i tragovi plamena na zidovima, svodovima i u prolazima to nagoveštavaju.Misteriozne ljudska vrsta je, takođe, mogla koristiti vatru u mreži pećina Zvezda u usponu” (Rising Star). S obzirom da je reč o dubokom, uskom i dugačkom prostoru, loženje vatre ne treba da čudi. Pored toga što su je vrlo verovatno koristili za osvetljenje i grejanje, moguće da je da su na njoj spremali hranu.

Za potrebe proučavanja poznati paleoantropolog Li Berger je angažovao istraživače niskog rasta i velike hrabrosti da se uvuku u uske, nepoznate i opasne prolaze.Ove godine prvi put je ušao sam, jer je u međuvrmenu smršao 25 kilograma od korone. Tako je došao do zapanjujućih otkrića, pogledavši u svod primetio je tragove čađi, što je ukazalo da je korišćena vatra.

„Znaci upotrebe vatre su svuda”, rekao je Berger. Starost još nije potvrđena, ali se veruje da se to desilo razdoblju kada je Homo naledipostojao. Neobična izumrla ljudska vrsta živela je pre 236.000 do 335.000 godina i koristila teško pristupačnu pećinu. Pre par godina je potvrđeno da su se u njima sahranjivali. Ovi hominini, malog rasta (oko 1,44 metra i 40-55 kilograma), mogli su vatru koristiti je za pečenje sirovog mesa.

Tragovi vatre u pećini (Printscreen CBS News)

„Takvo ponašanje se ranije nije pripisivalo vrsti Homo naledi, uglavnom

zbog malog mozga. Sada je jasno da joj je mozak veličine otprilike trećine današnjeg ljudskog omogućio da kontroliše vatre”, tvrdi Berger.U isto vreme, kodirektor ekspedicije i paleoantropolog Vitsa Keneiloe Molopiane vodio je iskopavanja obližnje pećinske komore. Tamo su otkrili dva mala ognjišta sa ugljenisanim komadima drveta i spaljene kosti antilopa i drugih životinja. Ostaci ognjišta i spaljene životinjske kosti potom su otkrivene u udaljenijoj pećinskoj komori u kojoj su pronađeni fosili Homo naledi-ija.

U vreme kada je živeo Homo naledi pojavljuje se Homo sapiens. Verovatno je iz istog razloga vatra upotrebljivana. Nedavna studija je potvrdila da je, čak, Homo erectus koristio vatru za kuvanje šarana pre 780.000 godina u današnjem Izraelu.

(IlustracijaHomo naledi/Wits University)

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar