МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВА СЕНКА „ЦРНЕ РУПЕ”

Илустрација (АП)

Међународни научни тим представља невероватно научно откриће у астрофизици – прву фотографију црне рупе, што је подвиг који ће ставити на пробу стуб науке: општу теорију релативитета Алберта Ајнштајна.

Конференције за штампу истовремено се одржавају у Вашингтону, Бриселу, Сантијагу, Шангају, Тајпеју и Токију, а њихови учесници представљају овај пионирски резултат пројекта „Ивент хорајзон телескоп” (Event Horizon Telescope – Телескоп хоризонта догађаја). Опсерваторија „Ивент хорајзон телескоп” добила је прве фотографије такозване сенке „црне рупе” у центру галаксије М87, саопштили су научници на конференцији за новинаре у седишту Европске комисије у Бриселу.

„Никада нисам веровао у то да ,црна рупа᾽ у галаксији М87 има тако велике размере, као што су показали наши прорачуни. Када сам видео ту фотографију, својим очима сам се уверио у то. Ватрени прстен који се може видети на том снимку створен је захваљујући огромној снази гравитације тог објекта”, изјавио је Хајно Фалке с Универзитета Нејмеген у Холандији. 

Већина астронома данас сматра да у центру свих галаксија постоје веома масивне „црне рупе” – објекти који имају масу једнаку милионима и милијардама Сунаца и који непрекидно привлаче и гутају материју. Део те материје преживљава „црну рупи” и избацује се у виду џетова – танких праменова плазме која се креће брзином светлости.

У Млечном путу и низу других галаксија таква „црна рупа” је у хибернацији, а џетова нема. Научници већ дуго покушавају да схвате када се она „успавала” и колико је активна била у прошлости, како је та активност утицала на живот звезда у центру галаксије и на њеним рубовима. Ту тајну Фалке и његове колеге покушавају да открију уз помоћ интерферометра „Ивент хорајзон телескоп”, у оквиру којег су недавно уједињени капацитети најосетљивијих радио-опсерваторија света у Чилеу, Шпанији, Калифорнији, у Аризони, на Хавајским острвима и на Земљином Јужном полу.

Телескоп као Земља

„Црне рупе” су изузетно густи небески ентитети са гравитационим пољима која су тако моћна да ни светлост ни материја не могу да побегну из њих, што их чини изузетно тешким за посматрање упркос њиховој огромној маси.

Иначе, овај пројекат започет је 2012. године да би се директно посматрала непосредна околина црне рупе уз помоћ глобалне мреже телескопа, преноси Ројтерс. Хоризонт догађаја „црне рупе”, односно њена граница, јесте тачка без повратка после које све –  звезде, планете, гас, прашина и сви облици електромагнетног зрачења – одлази у заборав.

Пројекат је циљао на две супермасивне „црне рупе” које се налазе у средиштима различитих галаксија. Истраживање ће тестирати Ајнштајнову општу теорију релативитета из 1915. године, која објашњава законе гравитације и њихов однос према другим природним силама.

Ајнштајнова теорија дозвољава предвиђање величине и облик „црне рупе”. Ако се испостави да то предвиђање није тачно, теорији ће требати преиспитивање. Једна од „црних рупа”, Стрелац А, налази се у центру наше галаксије Млечни пут, на 6.000 светлосних година од Земље и има 4 милиона пута већу масу од Сунца. Друга „црна рупа” М87 у центру је суседне Девица А галаксије, са масом од 3,5 милијарди пута већом од Сунца и удаљеношћу од 54 милиона светлосних година од Земље.

„Црне рупе”, које могу имати различите величине, настају када супернове, веома масивне звезде експлодирају на крају свог животног циклуса. Чињеница да „црне рупе” не дозвољавају излазак светлости, чини њихово посматрање веома тешким.

(Извор Спутњик)

ВАТРЕНО ОКО САУРОНА

Мрежа од осам радио-телескопа широм света успела је да забележи историјску фотографију. Слика приказује ореол прашине и гаса, који окружује огромну „црну рупу”, у срцу галаксије Месије 87 која је 55 милиона светлосних година удаљена од Земље. Сама „црна рупа” – из које не могу побећи ни светлост ни материја – невидљива је. Али најновији снимак први пут отвара потпуно ново поље иза кога се сви познати закони физике доводе у питање.

„Црне рупе” су најтајанственији објекти у универзуму. Видели смо оно што смо сматрали невидљивим. Сликали смо црну рупу”, рекао је Шепард Доелман, директор пројекта Event Horizon Telescope, професор Харвардског универзитета, на заједничкој конференцији за новинаре.

Слика даје први директан поглед на акрециони диск „црне рупе”, нејасан прстенасти омотач од гаса и прашине који стално „храни” чудовиште у њему. Истраживачи окупљени око овог пројекта прве податке су успели да прикупе пре две године уз помоћ телескопа који се налазе у Аризони, на Хавајима, у Мексику, Чилеу и на Антарктику, и телескопа у Француској и на Гренланду, који су се накнадно укључили у ово истраживање.

Материја око „црне рупе” кружи скоро брзином светлости пре но што је она прогута. Чињеница да „црне рупе” не дозвољавају да им „побегне” чак ни светлост, додатно је отежавала ово истраживање. Зато су се астрономи усредсредили на прстен светлосног зрачења и материје која кружи на рубу хоризонта око подручја таме које представља „црну рупу”, познато као сена „црне рупе” или силуета.

С обзиром на то да су „црне рупе” мрачне и удаљене, за њихово посматрање би нам требали телескопи тако високе резолуције којима би се могао видети ђеврек на Месецу. Ово се доскора сматрало непремостивом препреком.

Саурон (Пинтерест)

Међутим, истраживачи окупљени у ову глобалну мрежу телескопа успели су да превладају овај недостатак комбиновањем података са осам најмоћнијих радио-телескопа на свету, укључујући AЛМА интерферометар, систем радио-телескопа који се налази у пустињи Атакама у Чилеу и телескоп на Северном полу, стварајући на тај начин телескоп величине Земље.

Заменик директора источноазијске опсерваторије на Хавајима, Џесика Димпси, навела је да ју је слика на први поглед подсетила на моћно ватрено око Саурона из „Господара прстенова”. У подухвату који је трајао две године учествовало је преко 200 научника. Пројекат је коштао између 50 и 60 милиона долара, и према речима неких научника, можда је вредан и Нобелове награде.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар