MEĐU IZMEĐU

PRVA SVETLOSNA SABLJA

344 pregleda
Screenshot

Izum Rusa Aleka Burkana može da reže čelik.

„Ginisova knjiga svetskih rekorda”dodelila je titulu za izum prve funkcionalne svetlosne sablje, oružja džedaj vitezova iz popularne filmske franšize Ratovi zvezda”, jednom jutjuberu u Rusiji koji je godinama radio na ovom projektu.Rus Aleks Burkan je čovek koji stoji iza prve svetlosne sablje na svetu čija se oštrica može uvlačiti. Za sebe kaže da je veliki obožavalac Ratova zvezda” i da je svjtlosna sablja iz filma njegov najdraži gadžet”.

Svetlosna sablja koju je patentirao proizvodi plazma oštricu dužine dužu od metra i dostiže temperaturu koja premašuje 2.800 stepeni Celzijusa, prenosi CNN. Oštrica lako može prorezati čelik. Izumitelj je rekao da je od 2013. proučavao opremu za proizvodnju gasa vodonika što mu je dalo ideju za svetlosnu sablju. Proveo je godine sakupljajući ideje zajedno s rezervnim delovima sa interneta i deponija.Ključ jeste elektrolizator, koji deli vodu na vodonik i kiseonik, i ovaj proces je uspeo prilagoditi nakon mnogih rundi testiranja da bi formirao oblik i dužinu potrebnu svetlosnu sablju.

„Konačno, najizazovniji posao bio je stisnuti ceo sistem za distribuciju gasa u dršku svetlosnog mača”, rekao je Aleks Burkan.Kada je to uspeo, imao je funkcionalno oružje iz popularnog filma. Trenutno ono radi samo 30 sekundi pri punoj snazi, ali izumitelj se nada da će nastaviti s finim podešavanjem, nadogradnjom mlaznice i zamenom rezervoara za gorivo sistemom rezervoara za ugljenik.Mislim da će nam nauka pomoći i konačno možemo približiti svetlosnu sablju filmskoj verziji”, dodao je Aleks Burkan.Osim toga, on radi na razvoju odela superjunaka Ajron Mena i druge opreme koja može raditi na vodonik.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar