MEĐU IZMEĐU

PRVA VIRTUELNA GRANICA

277 pregleda
Tunel za putnike (Vikipedija)

Umesto da čekaju u često veoma dugačkim redovima kako bi se ukrcali u avion, putnici će, makar u Dubaiju, prolaziti kroz tunel – virtuelni akvarijum koji će im skenirati lice!

Putnici koji odlaze iz emirata Dubaija neće više morati da prolaze kroz dugotrajne bezbednosne provere već će se tog problema rešiti laganim hodom kroz virtuelni akvarijum. Tajna je u skrivenim kamerama raspoređenim po svodu tunela koje će omogućavati neprimetno skeniranje lica ili mrežnjače (irisa) putnika, piše emiratski portal „Nešenel”.

Sam tunel biće prekriven ekranima sa fotografijama visoke rezolucije zahvaljujući kojima će oni koji tuda prolaze imati utisak da gledaju u akvarijum. Ovaj potez vlasti emirata samo je jedan od mera koje se zbog višeg stepena bezbednosti uvode na aerodromu i u avionima.

„Ribe će biti neka vrsta zabave i nešto sasvim novo za putnike, ali, na kraju krajeva, one će privlačiti pogled ljudi ka različitim delovima tunela”, objasnio je Obaid el Hameri, zamenik generalnog direktora rezidencijalnih i spoljnih poslova Dubaija.

Ekrani u tunelu moći će da prikazuju i druge prizore, poput pustinjskih pejzaža, pa čak i reklame. Na kraju prolaza putnik čija je registracija prošla bez problema videće poruku ispisanu zelenim slovima „Srećan put”, u suprotnom crvene poruke usmeriće one koji iz bilo kog razloga treba da se jave određenoj aerodromskoj službi.

„Prolazeći kroz tunel putnici neće osećati ništa neobično, prolaziće uobičajeno kao i u drugim delovima aerodroma”, istakao je El Hameri.

Prva „virtuelna granica“ biće postavljena do kraja leta 2018. godine i to na terminalu 3 Međunarodnog aerodroma u Dubaiju. Ostali tuneli biće postavljani u etapama da bi svi terminali bili pokriveni do 2020. godine.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar