МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВА ВИРТУЕЛНА ГРАНИЦА

Тунел за путнике (Википедија)

Тунел за путнике (Википедија)

Уместо да чекају у често веома дугачким редовима како би се укрцали у авион, путници ће, макар у Дубаију, пролазити кроз тунел – виртуелни акваријум који ће им скенирати лице!

Путници који одлазе из емирата Дубаија неће више морати да пролазе кроз дуготрајне безбедносне провере већ ће се тог проблема решити лаганим ходом кроз виртуелни акваријум. Тајна је у скривеним камерама распоређеним по своду тунела које ће омогућавати неприметно скенирање лица или мрежњаче (ириса) путника, пише емиратски портал „Нешенел”.

Сам тунел биће прекривен екранима са фотографијама високе резолуције захваљујући којима ће они који туда пролазе имати утисак да гледају у акваријум. Овај потез власти емирата само је један од мера које се због вишег степена безбедности уводе на аеродрому и у авионима.

„Рибе ће бити нека врста забаве и нешто сасвим ново за путнике, али, на крају крајева, оне ће привлачити поглед људи ка различитим деловима тунела”, објаснио је Обаид ел Хамери, заменик генералног директора резиденцијалних и спољних послова Дубаија.

Екрани у тунелу моћи ће да приказују и друге призоре, попут пустињских пејзажа, па чак и рекламе. На крају пролаза путник чија је регистрација прошла без проблема видеће поруку исписану зеленим словима „Срећан пут”, у супротном црвене поруке усмериће оне који из било ког разлога треба да се јаве одређеној аеродромској служби.

„Пролазећи кроз тунел путници неће осећати ништа необично, пролазиће уобичајено као и у другим деловима аеродрома”, истакао је Ел Хамери.

Прва „виртуелна граница“ биће постављена до краја лета 2018. године и то на терминалу 3 Међународног аеродрома у Дубаију. Остали тунели биће постављани у етапама да би сви терминали били покривени до 2020. године.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар