MEĐU IZMEĐU

PRVE GALAKSIJE OGROMNE

168 pregleda
NASA/ESA

Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa „Džejms Veb” zavirili u vreme ranih dana svemira – i primetili nešto neočekivano.

Uočili su šest masivnih galaksija koje su postojale 500 do 700 miliona godina nakon Velikog praska. One su znatno veće nego što je iko očekivao. Predvideli smo da ćemo tamo naći malene, mlade, bebe galaksije. Umesto toga, pronašli smo one koje su zrele kao i naša”, rekao je astrofizičar oel Leha sa Univerzuteta Pen stejt. Pomenuti teleskop osmatra svemir u infracrvenom setlu, koje je nevidljivo ljudskom oku, stoga može registrovati slabašan sjaj drevnih zvezda i galaksija. Devet milijardi dolara vredan teleskop je sto puta osetljiviji od Habla”. Uglavnom snima u infracrvenom spektru, što omogućuje da prodre kroz oblake gasa i prašine u kojima se rađaju zvezde. Teoretski bi trebalo da zaviri u svemir pre 13,5 milijardi godina. Naučici procenjuju da je svemir star oko 13,7 milijardi godina. Otkriće ovako masivnih formacija galaksija izuzetno rano u povesti svemira poljuljalo je teorije za koje smo pretpostavljali da su rešena nauka”, izjavio je dotični astronom, a prenosi CNN.

Galaksije su toliko masivne da pobijaju 99% modela nastanka ranih galaksija u svemiru, što znači da naučnici treba da preispitaju kako su se one zapravo formirale i evoluirale. Trenutna teorija ukazuje da su započele kao mali oblaci zvezda i prašine koji su vremenom rasli.Prvi put smo pogledali u veoma rani svemir, nismo imali pojma šta ćemo tamo pronaći. Na kraju smo otkrili nešto tako neočekivano što dovodi u pitanje celu sliku rane formacije galaksija. Prvo sam pomislio da smo nešto pogrešili”, navodi Leha.

Jedan od načina da se utvrdi zašto su ove galaksije tako brzo narasle jeste spektralna analiza, kojom se gledaju različite talasne dužine da bi se definisali razni elementi ili odredila prava udaljenost.Spektralna analiza će pokazati da li su te galaksije stvarne ili nisu. Pokazaće nam koliko su velike i koliko su daleko. Ovo je naš prvi pogled, stoga moramo biti otvoreni prema raznim mogućnostima. Iako podaci ukazuju da se verovatno radi o galaksijama, mislim da postoji realna mogućnost da se ispostavi da su neki supermasivne crne rupe”, zaključio je Leha.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar