MEĐU IZMEĐU

PRVE NAOČARE ZA SUNCE

276 pregleda
Facebook

Naočare za sunce koristili su pre 2.000 godina stanovnici hladnog Artika. Potreba za naočarima za sunce javila se iz razloga da bi se oči zaštitile od jarkog sunca koje se odbija od belog snega.Generacije ljudi okovane snegom u Artičkom krugu, među kojima su Inuiti, Jupiki, Aleuti i druge domoradačke gupe, koriste poslednjih 2.000 godina naočare za sneg. One su dizajnirane tako da zaštite oči od snežnog slepila izazvane jakom svetlošću, kakva je u oblastima stalnog snežnog pokrivača. Snežno slepilo se naučno naziva fotokeratitis.

Može se slobodno reći da su ove naočare bile preteča naočarima za sunce.Ove prve naočare su bile zakrivljene da odgovaraju konturama lica i da lakše prijanjaju na nos. Tamo gde su oči napravljeni su prorezi (jedan ili dva), kako bi korisnik mogao da proviri kroz uske otvore. Naočare se pričvršćuju za glavu uz pomoć trake ili kanapa od organskih materijala. Ponekad, Inuiti nanose čađ na unutrašnju stranu naočara kako bi umanjili odsjaj svetlosti.

Nazvane su ilgaak na jeziku Inuita i nigaugek na jeziku Jupika. U bukvalnom prevodu na srpski jezik znači ,,naočare za sneg”.U različitim dijalektima inuitskog jezika, naočare za sneg se nazivaju inukhuk, inuksuk, ilgaak i takođe iggaak. Poslednje dve reči se koriste i za naočare za sunce.Prve naočare za sunce su bile izrađene od različitog materijala. Uglavnom su to drvo, kosti, rogovi irvasa ili kljove morža. Takođe, koriste se i usi kitova za izradu ovih naočara. Na taj način bi se oči zaštile od jake sunčeve svetlosti koja se reflektuje od snega. Ujedno je to smanjivalo izloženost direktnim UV zracima i naprezanje očiju. Time bi se sprečilo snežno slepilo. Štitile su i od vetra, susnežica, tokom putovanja kroz Artik i slično.Ovi drevni izumi su pronalaženi na arheološkim lokalitetima Inuita starim i do 2.000 godina.

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar