MEĐU IZMEĐU

PRVE PODMLAĐENE ĆELIJE

718 pregleda

Grupa naučnika sa američkog Univerziteta Stenford uspela je da prvi put u istoriji podmladi ljudske ćelije.

Kako se navodi u članku, koji je objavljen u časopisu Nature, naučnici su koristili mehanizam koji se primenjuje pri stvaranju matičnih ćelija – pomoću specijalne ribonukleinske kiseline (RNK) prinudili su ćeliju da proizvodi faktore jamanaka ─ specijalne proteine koji igraju važnu ulogu u formiranju embrionalnih ćelija.Ako se na normalnoj ćeliji ova procedura sprovodi tokom dve nedelje, dobija se indukovana pluripotentna matična ćelija. Naučnici su pokušali da skrate ovaj rok da bi iz ćelija uklonili negativne faktore prouzrokovane starenjem, pa su ovaj metod primenjivali nekoliko dana.

Tokom eksperimenta je otkriveno da su se ćelije zaista podmladile, jer se po mnogo karakteristika nisu razlikovale od mnogo mlađih ćelija.

Pre svega, promenio se obrazac ekspresije gena ─ najštetniji delovi dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) u mladosti su pod kontrolom odgovarajućih sistema, ali s godinama ovi sistemi slabe.Primena faktora Jamanaka omogućila je da se ovaj  faktički obnovi.

Šinija Jamanaka je japanski naučnik na Univerzitetu Kjoto, koji je 2007. godine osmislio tehniku za reprogramiranje bilo koje odrasle ćelije, poput ćelije kože, tako da se ona može vratiti u svoj najraniji pluripotentni stadijum. Ćelija tako može postati bilo koja vrsta ćelije, od one koja gradi srčani mišić do neurona. Doktor Jamanaka je 2012. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu za reprogramiranje zrelih ćelija u ono što se sada naziva indukovanim pluripotentnim ćelijama, odnosno IPS ćelijama.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar