MEĐU IZMEĐU

PRVI ČOVEK S KORONOM

227 pregleda
Afp

Pretpostavke u vezi s curenjem novog koronavirusa iz laboratorije ovom studijom praktično postaju besmislene.

Prvi poznati slučaj bolesti kovid-19 bio je prodavac na tržnici u kineskom gradu Vuhanu, a ne računovođa za koga se činilo da s njom nema veze, ali čiji je slučaj pridoneo nagađanjima da je virus mogao iscuriti iz laboratorija, prema novoj američkoj studiji.Poreklo virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje kovid-19 ostaje nejasno i jedan je od glavnih izvora napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

Zajednička studija Kine i Svetske zdravstvene organizacije (WHO) je ove godine gotovo odbacila hipotezu da je kovid-19 nastao u laboratoriji, rekavši da je najverovatnije da su se ljudi zarazili prirodnim putem, verovatno preko trgovine divljim životinjama. Grupa naučnika pod vođstvom WHO provela je četiri sedmice u središnjem gradu Vuhanu i oko njega s kineskim kolegama i u zajedničkom izveštaju u martu zaključili su da se virus SARS-CoV-2verovatno preneo sa slepog miša na ljude putem druge životinje, ali da su potrebna dalja istraživanja.

Računovođa, za koga se smatralo da je prva osoba s koronavirusom, izvestio je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. decebra, nekoliko dana kasnije nego što se prvobitno verovalo, rekao je Makl Vorobi, rukovodilac ekologije i evolucione biologije na Univerzitetu Arizona, u studiji objavljenoj ovih dana u časopisu Science. Zabunu je izazvao problem sa zubima koji je računovođa imao 8. decembra.Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kod radnika na pijaci Huanan, zbog čega je prodavac morskih plodova bio najraniji poznati slučaj, s početkom bolesti 11. decembra, navodi se u studiji.

U studiji je rečeno da je većina ranih simptomatskih slučajeva povezana sapijacom, tačnije sa zapadnim delom gde su bili kavezi rakuna, pa je pružen jak dokaz da je poreklo pandemije na tržnici živih životinja. Svetska zdravstvena organizacija prošlog meseca predložila novi stručni panel za istraživanje porekla koronavirusa.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar