МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ ЧОВЕК С КОРОНОМ

Afp

Afp

Претпоставке у вези с цурењем новог коронавируса из лабораторије овом студијом практично постају бесмислене.

Први познати случај болести ковид-19 био је продавац на тржници у кинеском граду Вухану, а не рачуновођа за кога се чинило да с њом нема везе, али чији је случај придонео нагађањима да је вирус могао исцурити из лабораторија, према новој америчкој студији. Порекло вируса SARS-CoV-2 који узрокује ковид-19 остаје нејасно и један је од главних извора напетости између Kине и Сједињених Држава.

Заједничка студија Kине и Светске здравствене организације (WHO) је ове године готово одбацила хипотезу да је ковид-19 настао у лабораторији, рекавши да је највероватније да су се људи заразили природним путем, вероватно преко трговине дивљим животињама. Група научника под вођством WHO провела је четири седмице у средишњем граду Вухану и око њега с кинеским колегама и у заједничком извештају у марту закључили су да се вирус SARS-CoV-2 вероватно пренео са слепог миша на људе путем друге животиње, али да су потребна даља истраживања.

Рачуновођа, за кога се сматрало да је прва особа с коронавирусом, известио је да су се његови први симптоми појавили 16. децебра, неколико дана касније него што се првобитно веровало, рекао је Макл Вороби, руководилац екологије и еволуционе биологије на Универзитету Аризона, у студији објављеној ових дана у часопису Science. Забуну је изазвао проблем са зубима који је рачуновођа имао 8. децембра. Његови симптоми су се појавили након више случајева код радника на пијаци Хуанан, због чега је продавац морских плодова био најранији познати случај, с почетком болести 11. децембра, наводи се у студији.

У студији је речено да је већина раних симптоматских случајева повезана са пијацом, тачније са западним делом где су били кавези ракуна, па је пружен јак доказ да је порекло пандемије на тржници живих животиња. Светска здравствена организација прошлог месеца предложила нови стручни панел за истраживање порекла коронавируса.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар