MEĐU IZMEĐU

PRVI KOSMIČKI TRILIONER

350 pregleda

A da se ovde, zaista, radi o astronomskim brojkama, bilionima i trilionima, potvrđuje i objašnjenje bivšeg boksera i poznatog astrofizičara Nila Degrasa Tajsona.

Oni koji sanjaju o tome da postanu bogataši novog doba, ukoliko žele da počnu da rade na tome, moraće da počnu da razmišljaju van okivira koje postavlja boravak na planeti Zemlji.

Sledeći sektor u kome će oni koji ga se prihvate, i bukvalno, moći da stvore veliko bogatstvo je, ni manje ni više, nego – rudarstvo. A prvi svetski milijarder koji se obogati rudarenjem (nema veze sa kriptovalutama), svoje bogatstvo će steći iskopavanjem ruda – u kosmosu, tvrdi američka investiciona banka „Goldman Saks”.

Prvi koji će se obogatiti rudarenjem
u kosmosu biće onaj ko bude iskoristio prirodne resurse
na asteroidima, budući su oni puni rude gvožđa, nikla
i plemenitih metala – i to čak u mnogo većim
koncentracijama nego na Zemlji.

A da se ovde, zaista, radi o astronomskim brojkama, bilionima i trilionima, potvrđuje i objašnjenje bivšeg boksera i poznatog astrofizičara Nila Degrasa Tajsona, navodi RT.

Nil Degras Tajson (Vikipedija)

„Postoji ogromni prostor neograničene energije i resursa. Dovoljno je samo da pogledate koliko se ratova vodi zbog pristupa resursima. A to bi moglo da postane stvar prošlosti jednom kad svemir postane naše dvorište”, rekao je on. Tajson predviđa da će prvi koji će se obogatiti rudarenjem u kosmosu biti onaj ko bude iskoristio prirodne resurse na asteroidima, budući su oni puni rude gvožđa, nikla i plemenitih metala – i to čak u mnogo većim koncentracijama nego na Zemlji.

Američka svemirska agencija NASA do je sada identifikovala više od 12.000 asteroida koji su od naše planete udaljeni oko 45 miliona kilometara, a to bogatstvo može biti budućnost dobre zarade.

Među prvima koji su to prepoznali je Luksemburg, koji je počeo sa ulaganjima čiji cilj je da postane svetski rudarski centar. Jedan od planova te male evropske države jeste da iz svog državnog budžeta obezbedi 223 miliona dolara, u ranoj fazi finansiranja, kao podršku kompanijama koje rade na projektima svemirskog rudarstva i da ostvari saradnju s dve vodeće kompanije u tom sektoru, Deep Space Industries i Planetary Resources, piše RT.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar