МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ КОСМИЧКИ ТРИЛИОНЕР

А да се овде, заиста, ради о астрономским бројкама, билионима и трилионима, потврђује и објашњење бившег боксера и познатог астрофизичара Нила Деграса Тајсона.

Они који сањају о томе да постану богаташи новог доба, уколико желе да почну да раде на томе, мораће да почну да размишљају ван окивира које поставља боравак на планети Земљи.

Следећи сектор у коме ће они који га се прихвате, и буквално, моћи да створе велико богатство је, ни мање ни више, него – рударство. А први светски милијардер који се обогати рударењем (нема везе са криптовалутама), своје богатство ће стећи ископавањем руда – у космосу, тврди америчка инвестициона банка „Голдман Сакс”.

Први који ће се обогатити рударењем
у космосу биће онај ко буде искористио природне ресурсе
на астероидима, будући су они пуни руде гвожђа, никла
и племенитих метала – и то чак у много већим
концентрацијама него на Земљи.

А да се овде, заиста, ради о астрономским бројкама, билионима и трилионима, потврђује и објашњење бившег боксера и познатог астрофизичара Нила Деграса Тајсона, наводи РТ.

Нил Деграс Тајсон (Википедија)

„Постоји огромни простор неограничене енергије и ресурса. Довољно је само да погледате колико се ратова води због приступа ресурсима. А то би могло да постане ствар прошлости једном кад свемир постане наше двориште”, рекао је он. Тајсон предвиђа да ће први који ће се обогатити рударењем у космосу бити онај ко буде искористио природне ресурсе на астероидима, будући су они пуни руде гвожђа, никла и племенитих метала – и то чак у много већим концентрацијама него на Земљи.

Америчка свемирска агенција НАСА до је сада идентификовала више од 12.000 астероида који су од наше планете удаљени око 45 милиона километара, а то богатство може бити будућност добре зараде.

Међу првима који су то препознали је Луксембург, који је почео са улагањима чији циљ је да постане светски рударски центар. Један од планова те мале европске државе јесте да из свог државног буџета обезбеди 223 милиона долара, у раној фази финансирања, као подршку компанијама које раде на пројектима свемирског рударства и да оствари сарадњу с две водеће компаније у том сектору, Deep Space Industries и Planetary Resources, пише РТ.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар