MEĐU IZMEĐU

PRVI LET „DOVITLJIVOG”

124 pregleda

„Dovitljivi se uspešno odvojo od tla Marsa. Posle nekoliko pomeranja prethodno najavljenih termina, Nasa je u 9.30 prvi put u istoriji uspela da odigne helikopter od tla Crvene planete.Kako je bilo predviđeno rasporedom, istorijsko poletanje helikoptera „Dovitljivi (Ingenuity) planirano za 9,30 po našem vremenu uspešno je izvedeno.

Nasa je odložila let samo dan pre nego što je prvobitno zakazano poletanje trebalo da se dogodi, pomerajući vreme na „ne ranije od 14. aprila.Ni taj datum nije bio sudbinski za mali helikopter koji je na Mars stigao zajedno sa roverom „Istrajnost, 18. februara ove godine.„Prvobitni datum leta, 11. april, promenjen je kada su inženjeri radili na pretpoletnim proverama i rešavanju problema sa sekvencama komandi“, navodi se u najnovijoj Nasinoj najavi.

„Rover ,Istrajnost’ pružaće podršku tokom leta, snimanjem fotografija, prikupljanjem podataka o spoljašnjoj sredini i hostovanjem bazne stanice koja helikopteru omogućava komunikaciju sa kontrolorima misije na Zemlji, navodi Nasa.Iako su ljubitelji istraživanja svemira mogli da prate „Istrajnost uživo tokom nekih delova misije, ne bi trebalo očekivati da će i „Dovitljivi leteti pred očima svih zainteresovanih.Potrebno je vreme da rover pošalje podatke natrag na Zemlju.

(Izvor RTS)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar