МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ МОЛЕКУЛ КОСМОСА

Сазвежђе Лабуд (НАСА)

Где је откривен? У умирућој звезди и зове се хелијум хидрид (HeH+). Настао је пре, отприлике, 14 милијарди година, убрзо након „Великог праска” у којем је створен садашњи космос. Како се то десило? Атом хелијума је поделио електроне са језгром водоника, и то је било прво хемијско једињење (успостављање молекуларне везе) чим се космос охладио.

С тим молекулом започела је историја ксомоса, може се рећи и настака човека. До недавно се, наиме, није знало да он уопште игде постоји. Али научници су претпостављали да се вероватно крије у гасним облацима звезда које умиру. Истраживачи из Стратосферске опсерваторије за инфрацрвену астрономију (SOFIA), здруженог подухвата НАСА и Немачке космичке агенције, открили су неухватљиву молекулу у прстену гаса око звезде на издисају у сазвежђу Лабуд, удаљене око 3.000 светлосних година од Земље.

Зашто га раније нису уочили? Због ограничења у технологији спектрометрије. Сада су користили немачки пријемник за астрономију с терахерцном фреквенцијом (GREAT), који бележи инфрацрвене сигнале из јона хелијум хидрида. Откриће је описано у научном часопису Nature.

О аутору

Станко Стојиљковић

2 коментара

  • Ево доказа зашто овај часопис нема светлу будућност. Гомила бесмисла од немила до недрага.
    Заглупљивање људи се наставља. Од дарвинизма преко стандардног модела космоса па до крајњег исходишта који се зове сатанизам, који је у великом и убрзаном успону, коју ће ову цивилизацију на крају покорити. А после ко зна?

    • Kako mozete biti sigurni da je svemir nastao velikim praskom?to je teorija i nije cinjenica na koju se ne mozemo osloniti.Ako je u pitanju teorija ne mozemo da je uzmemo kao tacnu i temeljiti ucenja na tome jer je to potencijonalno opasna stvar za celo covecanstvo ,zamislite gde to moze da nas odvede?Moje masta moze svasta i cija masta ima najvise smisla za ljudsku svest ona ce se uzeti kao tacna.Opasnost po covecanstvo i ljude kojima ostavljamo ovaj svet.

Оставите коментар