MEĐU IZMEĐU

PRVI MOLEKUL KOSMOSA

Sazvežđe Labud (NASA)

Gde je otkriven? U umirućoj zvezdi i zove se helijum hidrid (HeH+). Nastao je pre, otprilike, 14 milijardi godina, ubrzo nakon „Velikog praska” u kojem je stvoren sadašnji kosmos. Kako se to desilo? Atom helijuma je podelio elektrone sa jezgrom vodonika, i to je bilo prvo hemijsko jedinjenje (uspostavljanje molekularne veze) čim se kosmos ohladio.

S tim molekulom započela je istorija ksomosa, može se reći i nastaka čoveka. Do nedavno se, naime, nije znalo da on uopšte igde postoji. Ali naučnici su pretpostavljali da se verovatno krije u gasnim oblacima zvezda koje umiru. Istraživači iz Stratosferske opservatorije za infracrvenu astronomiju (SOFIA), združenog poduhvata NASA i Nemačke kosmičke agencije, otkrili su neuhvatljivu molekulu u prstenu gasa oko zvezde na izdisaju u sazvežđu Labud, udaljene oko 3.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Zašto ga ranije nisu uočili? Zbog ograničenja u tehnologiji spektrometrije. Sada su koristili nemački prijemnik za astronomiju s terahercnom frekvencijom (GREAT), koji beleži infracrvene signale iz jona helijum hidrida. Otkriće je opisano u naučnom časopisu Nature.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Evo dokaza zašto ovaj časopis nema svetlu budućnost. Gomila besmisla od nemila do nedraga.
    Zaglupljivanje ljudi se nastavlja. Od darvinizma preko standardnog modela kosmosa pa do krajnjeg ishodišta koji se zove satanizam, koji je u velikom i ubrzanom usponu, koju će ovu civilizaciju na kraju pokoriti. A posle ko zna?

Ostavite komentar