МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ ПАРК ЋИРИЛИЦЕ

Илустрација

Илустрација

У околини Бајине Баште ускоро ће бити отворен први Музеј ћирилице смештен у близини манастира Рача.

Први Парк ћирилице и званично ће бити отворен у суботу, 21. маја, у оквиру манифестације Ћирилична баштина. Парк ћирилице налази се у центру општине и истиче значај српског језика, али и Рачанске преписивачке школе. „За парк је предложено низ идеја које су реализоване у складу са условима на терену. Очекујемо да ће његово отварање оправдати очекивања. То је пројекат од великог значаја, а Бајина Башта је општина која већ годинама уназад улаже велике напоре за очување ћириличног писма, изјавио је за РИНУ Синиша Спасојевић, оснивач и организатор Ћириличне баштине.

Управо у мају, када Српска православна црква прославља Свете Ћирила и Методија и када се обележава Дан словенске писмености, у Бајиној Башти одржава се манифестација Ћирилична баштина. Овог пролећа одржава се четврти пут заредом и трајаће од 21. до 24. маја. Спасојевић је навео да је манифестација настала на основу Декларацији о заштити и неговању ћирилице, а која је једногласно усвојена на седници Скупштине општине.

„Овде се ћирилица пише срцем и циљ нам је да заиста Ћирилична баштина заживи, као манифестација која неће бити само локалног већ и националног и регионалног карактера. Надам се да ћемо из године у годину подизати ниво садржаја и да ће постати један од престижнијих догађаја на културној мапи Србије, јер овај сигурно то и заслужује. Порука која се недвосмислено шаље из Бајине Баште јесте да морамо неговати наше писмо и чувати своју културу и традицију”, рекао је Спасојевић, пренео је „Телеграф”.

(Илустрација Маријана Колаковић/Спутњик)

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

1 коментар

 • Nije nikakva ćirilica nego srbica.
  A Ćirilo i Metodije su samo uredili drugačije srbicu koja postoji još od 4 000 godina . Ili možda još od vremena Vinčanske kulture
  4 500 godina pre nove ere.
  I nije SRPSKI nego SRBSKI.
  Pravilo je : grb i jeste grbski pa samim tim
  SRBIN je SRBSKI. Nije država SRPIJA nego
  SRBIJA.

Оставите коментар