ZOV BUDUĆNOSTI

PRVI PLUTAJUĆI GRAD

272 pregleda
Ilustracija

Osmišljen je da izdrži katastrofe poput uragana i cunamija: projekat dobio zeleno svetlo, a radovi bi trebalo da počnu naredne godine!

Južnokorejski grad Busan, UN-habitat i kompanija Oceanic potpisali su istorijski sporazum o izgradnji prvog održivog prototipa plutajućeg grada na svetu. Projekat arhipelaga Oceanic City dizajniran je od strane arhitektonske firme NIG i prvi put je predstavljen još 2019. godine. Plutajući grad, koji čini sistem heksagonalnih platformi, osmišljen je da izdrži prirodne katastrofe poput poplava, cunamija i uragana, a biće izgrađen uz obalu grada Busan, koji ima 3,4 miliona stanovnika, piše Desingboom, prenosi gradnja.rs.

Oko 40 odsto svetske populacije živi u krugu od 100 kilometara od obale. Kako nivo mora nastavlja da raste, obalni gradovi se suočavaju sa jedinstvenim demografskim, ekološkim, ekonomskim, društvenim i prostornim izazovima.

„Održivi plutajući gradovi su deo arsenala strategija prilagođavanja klimi koje su nam dostupne. Umesto da se borimo sa vodom, naučimo da živimo u skladu sa njom. Radujemo se razvoju klimatskih prilagođavanja i rešenja zasnovanih na prirodi kroz koncept plutajućeg grada, a Busan je idealan izbor za postavljanje prototipa”, rekao je izvršni direktor UN-habitat, Maimunah Mohd Sharif.

Pogledajte slike:

Naime, oko 40 odsto svetske populacije živi u krugu od 100 kilometara od obale. Kako nivo mora nastavlja da raste, obalni gradovi se suočavaju sa jedinstvenim demografskim, ekološkim, ekonomskim, društvenim i prostornim izazovima.Svaki od kvartova površine dva hektara biće projektovan da primi 300 ljudi u zgradama visokim do sedam spratova. Ovi kvartovi će biti povezani u mreže većih zajednica pešačkim i biciklističkim stazama. Te zajednica brojaće oko 1.650 stanovnika i imaće sopstvene luke. Plan je da ova naselja formiraju širu zajednicu sa 10.000 stanovnika koja će se nazvati Ocean City, a koja će imati sve što je neophodno za život u gradu, od restorana, preko kancelarija do urbanih farmi i zabavnog sadržaja.

Grad će tokom izgradnje dati prioritet materijalima lokalnog porekla, uključujući brzo rastući bambus koji ima šest puta veću zateznu čvrstoću od čelika i negativan ugljenični otisak.

„Sa složenim promenama s kojima se suočavaju obalski gradovi, potrebna nam je nova vizija u kojoj je moguće da ljudi, priroda i tehnologija koegzistiraju. Nema boljeg mesta od Busana da se napravi prvi korak ka održivim ljudskim naseljima na okeanu”, rekao je gradonačelnik Busana Park Heong-Joon.Predviđeno je da plutajući grad inicijalno primi 10.000 stanovnika, ali se on vremenom može povećavati, kao i broj stanovnika, dodavanjem modularnih platformi.Platforme će biti pravljene u fabrikama, a zatim postavljane na poziciju. One će se podizati i spuštati prateći nivo mora.

Grad će tokom izgradnje dati prioritet materijalima lokalnog porekla, uključujući brzo rastući bambus koji ima šest puta veću zateznu čvrstoću od čelika i negativan ugljenični otisak.Osim što je otporan na poplave, grad će proizvoditi sopstvenu hranu, energiju i slatku vodu sa potpuno zatvorenim sistemom života bez otpada.

„Aditivna arhitektura može da raste, transformiše se i organski se prilagođava tokom vremena, evoluirajući od naselja sa 300 stanovnika do grada od 10.000 stanovnika, sa mogućnošću neograničenog skaliranja kako bi se obezbedile napredne nautičke zajednice za ljude koji brinu jedni o drugima i o našoj planeti”, rekao je Bjarke Ingels 2019. godine, tokom predstavljanja projekta,Čak 9 od 10 najvećih svetskih gradova biće izloženo porastu nivoa mora do 2050. godine, te je more naša sudbina, a može biti i naša budućnost.

(Ilustracije Profimedia)

(Izvor Nacionalna gografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar