MEĐU IZMEĐU

PRVI PLUTAJUĆI GRAD

285 pregleda

Umesto klimatskih izbeglica”, Maldivi mogu postati klimatski inovatori” tako što će koristiti inženjerstvo da bi ostali iznad površine mora.U vrijeme suočavanja s klimatskim promenama ova ostrvska republika u dobija prvi istinski plutajući grad pod nazivom Maldives Floating CIty (MFC).Vlada zemlje u severnom delu Indijskog okeana, koja ima najmanje terena od bilo koje zemlje sveta, otkrila je planove za MFC prošlog meseca. Ovo su izuzetno važne vesti za Maldive jer će odgovoriti na klimatske promene i porast nivoa mora.

Kada se pogleda ukupna slika, Maldivima se trenutno ne piše dobro. Neka istraživanja predviđaju da bi slična ostrva mogla postati nenaseljivi do 2050. godine i da su sigurni da će Maldivi biti među prvima koji će nestati ispod rastućeg nivoa mora.

Plutajući grad je dizajnirala hikandska kompanija Dutch Docklands, a biće napravljen u laguni u seriji šestougaonih redova lavirinta koji će mu dati izgled korala.

Grad će ponuditi hiljade objekata, a cena za 92,9 kvadratnih metara će iznositi najmanje 250.000 dolara. Plutajući sistem redova biće spojen prstenom ostrva koja će formirati bazu i stabilizovati zidove.Plutajući kompleks će uključivati domove, prodavnice, bolnice, škole, centre za rekreaciju i javne prostore, a izgradnja će početi 2022. godine.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar