DARVINOVA NIT

PRVI PORTRET VAMPIRA

294 pregleda
Ilustracija

Pomoću DNK rekonstruisan izgled muškarca iz 18. stoleća koga su pokopali kao vampira.

U kasnom 18. veku u Grisvoldu (Konektikat) sahranjen je muškarac sa bedrenim kostima složenim u vidu krsta, što pokazuje da su njegovi sagrađani iz tog doba verovali da je vampir.Više od 200 godina kasnije naučnici su pomoću DNK analize otkrili kako je on izgledao i da se, naravno, radilo o običnom čoveku.

Na temelju položaja nogu i lobanje u grobu, istraživači smatraju da je njegovo telo u nekom trenutku bilo iskopano i ponovo zakopano, što je praksa koja se povezuje s verovanjem u vampire.

Forenzičari iz kompanije Parabon NanoLabs sa sedištem u Virdžiniji i Laboratorija za identifikaciju DNK oružanih snaga (AFDIL), ogranka oružanih snaga SAD, zaključili su da je u vreme smrti preminuli muškarac (poznat kao JB55) imao oko 55 godina i da je bolovao od tuberkuloze.Koristeći softver za trodimenzionalnu rekonstrukciju lica, utvrdili su da je JB55 verobatno imao svetlu put, smeđe oči, crnu ili smeđu kosu i nešto pegica na licu, piše Live Science.

Na temelju položaja nogu i lobanje u grobu, istraživači smatraju da je njegovo telo u nekom trenutku bilo iskopano i ponovo zakopano, što je praksa koja se povezuje s verovanjem u vampire. Naime, ljudi su često kroz istoriju, dok još nije bila razvijena medicina, mislili da su prve žrtve tuberkuloze zapravo vampiri.S obzirom na to da nisu shvatali na koji se način prenosi ova bolest, smatrali su da se radi o vampirima jer su nakon njihove smrti počele obolevati druge osobe. Odnosno, verovali su da se neke od prvih žrtava tuberkuloze dižu iz groba, napadaju druge i šire pošast.

Da bi ga sprečili da lovi druge članove svoje porodice, meštani su se verovatno okupili, iskopali JB55-a, prerasporedili njegove kosti i ponovo ga pokopali.Pronađeni su ljudski ostaci kojima su bedrene kosti složene u obliku krsta u predelu prsa. Na taj način su pokušali da ih spreče da ustanu iz groba i napadaju meštane”, rekla Elen Grejtak, direktorka bioinformatike u Parabon NanoLabs-u.

Da bi sproveli analizu, forenzičari su prvo izdvojili DNK iz kostiju. No, to nije bio lak zadatak s obzirom na da se radilo o ostacima starim više od dva stoleća.Kako prolazi vreme, kosti se razgrađuju i fragmentišu. Takođe, u tako starim uzorcima kostiju završe i tvari iz okoline, poput bakterija i gljivica”, objasnila je dotična direktorka.

U toku klasičnog sekvenciranja stručnjaci nastoje da izvoje svaki deo ljudskog genoma 30 puta, čime se dobija takozvana pokrivenost 30X. U slučaju ostataka JB55, sekvenciranje je polučilo samo oko 2,5X pokrivenosti. Nastojeći da popune praznine, istraživači su uzeli DNK osobe sahranjene u blizini, rođaka JB55-a. No, ti uzorci su dali lošiju pokrivenost – oko 0,68X. Ko je zapravo bio ovaj vampir”?

Arheolozi su iskopali njegove ostatke još 1990, no tek 2019. su forenzičari izdvojili DNK i proveli ga kroz internetsku genealošku bazu podataka, utvrdivši da je JB55 zapravo bio muškarac po imenu on Barber, siromašni poljoprivrednik.

ParabonNanoLabs, koji je uradio rekonstrukciju lica, stoga je obavio dodatne analize da bi postigao što potpuniji genetski profil, a zatim pomoću računarske inteligencije izradio izgled navodnog vampira koji je hodao Zemljom pre otprilike 200 godina.Arheolozi su iskopali njegove ostatke još 1990, no tek 2019. su forenzičari izdvojili DNK i proveli ga kroz internetsku genealošku bazu podataka, utvrdivši da je JB55 zapravo bio muškarac po imenu on Barber, siromašni poljoprivrednik.

Nadimak JB55 temeljio se na epitafu na njegovom mrtvačkom sanduku, koji je označavao inicijale i doba kada je preminuo. Naučnici su nedavno na konferenciji International Symposium on Human Identification (ISHI),koja je održana u Vašingtonu, prikazati rezultate svoje analize i rekonstrukcije lica ovog običnog čoveka iz 18. veka koga su meštani optužili da se noću diže iz groba i napada sugrađane.

(Ilustracija Parabon Nanolabs/University Virginia Commonwealth)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar