МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ РОБОТ С ПАСОШЕМ

Постала Саудијка (Википедија)

Постала Саудијка (Википедија)

Најпопуларније име за девојчице у свету је Софија. То показују подаци из 49 земаља, од Мексика и Русије, преко Аргентине и Италије, до Чилеа и Словачке. А Саудијска Арабија је одобрила држављанство једној Софији. И то не би било ништа чудно да Софија није робот!

Тако је Софија, која је дизајнирана по угледу на Одри Хепберн, први робот који има држављанство. Софију је направио чувени роботичар Дејвид Хансон, а представљена је на jeдном великом економском догађају у Ријаду. Софија је окупљенима своје изразе лица објаснила као жељу да изражава емоције, како би боље разумела људе и изградила међусобно поверење.

Упитана да ли је свесна тога да је робот, Софија је одговорила: „Одговорићу питањем: Како ви знате да сте човек? Желим да користим своју вештачку интелигенцију да људима помогнем да боље живе. Тежим томе да постанем саосећајан робот. Урадићу све што је до мене да свет буде боље место.”

Изгледаш срећно?

„Увек сам срећна кад сам окружена паметним људима који су уз то богати и моћни. Видеће да треба да улажу у вештачку интелигенцију, то јест уз мене. Стога нисам само срећна већ узбуђена.”

Могу ли роботи да имају свест о себи као људи, да ли би требало да имају ту свест?

„Зашто? Зар је то нешто лоше?”

Неки људи могу да се уплаше шта ће бити у том случају. Гледали су „Блејд ранера”.

„Ох, поново Холивуд…”

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • РОБОТ СА ПАСОШОМ
    Надам се да се аутор шали или алудира на нешто или некога.
    Робот је без човека, који га програмира и укључи у струју,
    безвредна гвожђурија. Робот је говорио онако какао је програмиран.
    Робот и свест??? Немогућа комбинација!!! Ни жива бића, сем човека, немају свест, савет, морал, духовност, одговорност… То само има човек. Човек је у свету који познајемо, или мислимо да познајемо, јединствен. Његов настанак и његове особености немогуће биолошки / спонтаном еволуцијим / или технолошки повезати ни са живим бићима ни неживим објектима који постоје на нашој планети. Све напред наведено, и много што-шта не наведено, могло би ићи у прилог тврдњи Николаја Берђајева да је ЧОВЕК доказ да Бог постоји.

Оставите коментар