MEĐU IZMEĐU

PRVI SNIMAK CRNOG RISA

258 pregleda
Ilustracija

Biolog Tomas Jang je 29. avgusta 2020, u blizini grada Vajthorsa u Jukonu (Kanada), ugledao izuzetno redak prizor. Na sreću, brzo je izvadio mobilni telefon i mačinio prvi snimak crnog kanadskog risa (Lynx canadensis). Ove velike mačke u zimskih mesecima obično imaju srebrnkasto-sivo krzno, a u letnim crvenkasto-smeđe.Postoji mali broj zapisa o polimorfizmima dlake roda LynxNije za sada poznat značaj prilagođavanja melanizma kod risova”, napisao je Jang iz Odeljenja za okolinu Jukona u istraživanju.

Naime, crnom kanadskom risu je teže da se prikrije prilikom lova i to je najverobatniji razlog zašto ih nema toliko mnogo u divljini. Biolog je promatrao životinju sa udaljenosti od oko 50 metara. Ris nije izgledao previše uznemiren prisutnošću ljudi. Na snimku se čuje i lavež psa, što ga je možda podstaklo na kraju napusti to područje.S obzirom na to da je susret trajao dosta kratko, stručnjaci nisu mogli na temelju snimka da sprovedu detaljnu analizu boje dlake životinje, ali ih je nekoliko potvrdilo da se doista radi o kanadskom risu, piše Science Alert.

„Imao je crno krzno s belkasto-sivom zaštitnom dlakom, a i belkasto-sive dlake u predelu glave i njuške”, naveo je Jang.Iako kod kanadskog risa nisu zabeležene značajne varijacije u boji dlake, krzno nekih drugih vrsta, uključujući medvede i vukove, može biti neverovatno raznoliko. Kao i kod kanadskog risa, smatra se da je boja dlake povezana s načinom na koji životinje traže hranu ili da možda pomaže pri hlađenju ili zagrevanju tela.Analiza raspona mogućih boja u populaciji sisara moglo bi pomoći naučnicima u praćenju kako neka vrsta reaguje na promene u okolini.Istraživanje pod nazivom Paint it black: first record of melanism in Canada lynx (Lynx canadensis)objavljeno je u časopisu Mammalia.

(Ilustracija YouTube/ScienceAlert)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar