MEĐU IZMEĐU

PRVI SUPERVOZ U KINI

187 pregleda

Početni dogovor između HTT (Hyperloop Transportation Technologies) i Tongren transportne i turističke investicione grupe pokriva izgradnju probne staze od deset kilometara.

Prvi grad u Kini koji je potpisao ugovor sa američkom kompanijom „Hajperlup transportejšn tehnolodžiz” (HTT) jeste grad Tongren. Kao superbrzi, futuristički prevoz, koji je kao sopstvenu viziju prvi predstavio još 2013. godine milijarder Ilon Mask, hajperlup može da prevozi ljude i teret brzinom i do 1.000 kilometara na čas skoro bez trenja, koristeći kapsule pod pritiskom.

Početni dogovor između HTT (Hyperloop Transportation Technologies) i Tongren transportne i turističke investicione grupe pokriva izgradnju probne staze od deset kilometara.

„Mi ćemo moći da postignemo nove rekorde
brzine na ovoj udaljenosti. Doći ćemo do
brzine od 1.079 kilometara na sat.”

„Deset kilometara je neophodna polazna tačka za sistemsku i putničku optimizaciju pre širenja linije. Sada su sporazumi za deset kilometara najduži zvanični sporazumi za bilo koji sistem hajperlupa. Mi ćemo moći da postignemo nove rekorde brzine na ovoj udaljenosti. Doći ćemo do brzine od 1.079 kilometara na sat”, rekao je direktor HTT za odnose sa medijima Ben Kuk.

Navodi se da je HTT takođe potpisao sporazume za hajperlup s Abu Dabijem i Ukrajinom ranije tokom ove godine. Prva hajperlup staza u Tuluzu u Francuskoj gradi se od aprila 2018, a prva faza uključiće 320-metarski sistem.

Poznat po neobičnom planinskom pejzažu i ogromnoj kraškoj topografiji, Tongren će služiti kao dobar probni teren za HTT da poboljša način i tehnologiju izgradnje. „To će biti izazov, ali je sasvim moguće sa postojećom tehnologijom”, objasnio je Kuk.

Tongren se nalazi u pokrajini Guidžou, jednoj od najbrže napredujućih pokrajina u Kini, koja je u poslednjih nekoliko godina za obnovu i dogradnju infrastrukture uložila više od 100 milijardi dolara. Postala je dom za mnoge kineske i međunarodne tehnološke kompanije, kao što su „Epl”, „Alibaba” i „Amazon”.

(Izvor Tanjug)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar