MEĐU IZMEĐU

PRVI SVEMIRSKI ZIDARI

256 pregleda

Kao što svako dete zna, ništa ne vredi dok ne sagradite nešto od cigle. Indijski naučnici kažu da su proizveli posebne cigle napravljene od materijala koji simulira prašinu na Mesecu, na osnovu uzoraka koje su donele Nasine misije. U saradnji Instituta za nauku i indijske agencije za istraživanje svemira (ISRO) proizvedene su, kako su ih istraživači nazvali, „svemirske cigle”.

Izum, tvrde indijski stručnjaci, će omogućiti buduće građevinske projekte na Zemljinom satelitu, uključujući one koji zahtevaju korišćenje resursa sa lica mesta. Cigle su napravljene od simulanta materijala Mesečevog tla, koji je veštački napravljen materijal čiji je sastav 99,6 odsto isti kao uzorci koje su doneli Nasini astronauti. Novosti su i signal da Indija želi da se uključi u trku za Mesec.

Početkom godine, ISRO je najavio da će tokom 2020. poslati i treću misiju na Mesec. Ambiciozni planovi treba da se nastave 2022. godine kada Indija planira da pošalje i svoje prve astronaute u svemir. Četiri člana posade već su odabrana i vežbaju u Rusiji.

(Izor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar