MEĐU IZMEĐU

PSEĆE ČULO VIDA U NOSU

241 pregleda
Ilustracija

Naučnici potvrdili vezu između čula njuha i vida. Pored toga što im služi da njuše, psi koriste svoj izuzetno osetljivi nos i da bi „videli”.Stručnjaci su u mozgu domaćih ljubimaca otkrili veoma složene puteve koji povezuju čula mirisa i vida.To im omogućava da imaju iznenađujuće dobar osećaj orijentacije i prostora, čak i kad ne vide, što objašnjava kako slepi psi mogu da nađu štap kad im se baci.

Snažan i razvijen njuh pomaže psima da otkriju i razlikuju predmete i prepreke, čak iako su slepi.Nova studija utvrdila je, prvi put, dokaze da je pseće čulo njuha integrisano sa vidom.„Nikada nismo videli vezu između nosa i njuha sa vizuelnim centrima u njihovom mozgu”, kaže autorka studije Pip Džonson, profesorka na Univerzitetu Kornel.

Kada čovek uđe u prostoriju, on se skoro u potpunosti oslanja na oči da bi znao gde su vrata, da li ima još nekoga u sobi ili gde se nalazi sto.„Kod pasa, međutim, njuh je potpuno integrisan sa vidom u smislu načina na koji uče o svom okruženju i orijentišu se u njemu”, ističe Džonsonova.

Nova studija potvrđuje njegova ranije iskustva sa slepim psima, koji se izuzetno dobro snalaze u prostoru.„I dalje mogu da vam donesu štap i da se orijentišu i kreću mnogo bolje od ljudi u istom stanju, što je logično kada vidimo da su im dva čula veoma dobro povezana”, objašnjava profesorka.Ono što još ostaje nepoznato jeste na koji tačno način psi koriste njuh da bi „videli” predmete i prepreke.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar