MEĐU IZMEĐU

PUCKETANJE (BEZ)OPASNO

168 pregleda
Shutterstock

Ako često pucate prstima, bez sumnje vam je rečeno da to ne treba da radite. Proverite da li time zaista povređujete sebe. Mnogi ljudi sasvim mahinalno „pucnu prstima” ili to rade da bi se opustili. Jedni se kunu da osećaju bol ili stezanje ako to ne čine. Drugi, međutim, u velikoj meri izbegavaju da to rade, jer su uvereni da je to štetno. Pa šta je istina?

„Pucketanje zglobova” i „pucketanje prstima” su zanimljive, ali slabo shvaćene pojave. Postoji mnogo pretpostavki zašto zglobovi puckaju, ali tačan uzrok nije poznat.Bezbolno pucketanje generalno nije štetno. Iako se godinama priča da je to štetno ili, čak ,izaziva artritis, struka to nije potvrdila.Do sada se nije pokazalo da bi to moglo na bilo koji način da naškodi ili da poveća rizik od određenih tegoba.

Nevolja je ako to prati bol. Tada može biti strukturna abnormalnost u zglobu, a puckanje da izazove dalje oštećenje. Ukoliko je pucanje prstiju bolno, morate se konsultovati sa svojim lekarom koji će vam pomoći da otkrijete uzrok.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar