ШАПУТАЊЕ НЕРАВА

РАЧУНАЊЕ У СНОВИМА

123rf

Људи су у луцидном сну решавали математичке задатке и причали са научницима. Испитаници су на питања одговарали покретима очију или већ унапред договореним покретима мишића лица.

Већ је и сам феномен луцидних снова довољно тајанствен сам по себи, а сада је откривена још једна нова димензија – интерактивно сањање, у којем су испитаници током сна комуницирали с научницима. Већина људи није свесна када сања – да сања, а многи се ујутро ни не сећају својих догодовштина из земље снова. Но, понекад се догоди изнимна ситуација и појединци се у току сна освесте да то што се збива око њих није реалност, односно имају такозване луцидне снове. У току луцидних снова појединци улазе у стање свести у којем су свесни да сањају, а неки чак онда могу контролисати што се догађа у сновима.

„Открили смо да особе током REM фазе могу да комуницирају са истраживачима и да имају комуникацију у стварном времену. Такође смо доказали да су испитаници током сањања способни да разумеју питања и да дају одговоре.

Многи никада у животу нису искусили тако нешто, а већина оних који то и доживе описују да се ради о ретком и спонтаном догађају. Научници су током студије из 2018. утврдили да између 40 и 50% испитаника није никада имало луцидан сан, 20% га је имало више пута у животу, понекад и једном месечно, а изузетно мали постотак је такве снове знао имати неколико пута седмично. Они који свесно раде на томе да луцидно сањају развили су неке технике помоћу којих освесте да се ради о сну. Примерице, ако прстима зачепите нос, у сну ћете увек моћи и даље нормално дисати кроз њега (јер заправо то и радите док лежите у кревету). Некима је ово главна метода за распознавање да ли је то што се око њих збива сан или јава.

РЕМ фаза

Много тога у вези са психологијом сна и даље остаје мистерија, укључујући раздобље када се јављају брзи синхрони очни покрети, по чему је цела фаза добила назив (Rapid Eye Movements). Снови обично настају за време REM фазе.Открили смо да особе током REM фазе могу да комуницирају са истраживачима и да имају комуникацију у стварном времену. Такође смо доказали да су испитаници током сањања способни да разумеју питања и да дају одговоре”, рекао је психолог Kен Палер са Универзитета Нортвестерн.

„Многи су сматрали да је тако нешто немогуће, да ће се људи или пробудити кад им се постави питање или неће одговорити. Поготово нису веровали да ће на правилан начин схватити питања и одговорити на њих”, додао је он.

Научници су у најновијем истраживању радили са 36 испитаника у четири различите лабораторије. Један је добровољац имао нарколепсију и често је доживљавао луцидне снове, док су други варирали у погледу искуства с луцидним сањањем, пише ScienceAlert. Током најдубљих стадијума сна, психолози су успели да комуницирају са учесницима у студији путем говорног звука, бљескајућих светала и физичког додира. Спавачи су имали задатак да одговоре на једноставна математичка питања, изброје бљескове светлости или број физичких додира.

Одговарали очима

Испитаници су на питања одговарали покретима очију или већ унапред договореним покретима мишића лица. Постављана су им да-не питања која се односе на њихово порекло и искуства, заједно с једноставним математичким задацима попут сабирања или одузимања. Испитаници нису знали какву врсту питања ће добити пре него што су пошли на спавање.

Стручњаци су пробудили испитанике који су дали тачне одговоре да би могли да известе о својим сновима. Kазали су да су питања доживљавали као да долазе изван сна или као да су стизала из нечега унутар снова, попут радија.

Тачно су одговорили на питања 29 пута, пет пута погрешно и 28 пута двосмислено, односно трзајући очима или мишићима на нејасан начин. У 96 наврата нису одговорили на питања. Стручњаци су пробудили испитанике који су дали тачне одговоре да би могли да известе о својим сновима. Kазали су да су питања доживљавали као да долазе изван сна или као да су стизала из нечега унутар снова, попут радија.

Оваква врста истраживања могла би бити корисна за проучавање функција снова и памћења. Но могла би и припомоћи у лечењу поремећаја спавања или трауматичних искустава.Ако вам неке ствари изазивају јаку тескобу, можда бисте хтели да се с њима суочити у луцидном сну и на тај начин превладати проблем”, казао је психолог Марк Блегроув са Универзитета Свонси у Великој Британији. Истраживање под именом Real-time dialogue between experimenters and dreamers during REM sleep објављено је у часопису Current Biology.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар