МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РАЧУНАР БИРА ЗАПОСЛЕНЕ

Pixabay

Pixabay

Алгоритам прима државне службенике у Хрватској.

Хрватски министар правосуђа Иван Маленица одлучио је да стане на крај запошљавањима преко везе” у државној служби, због чега је расписан тендер да би се у потпуности дигитализовао процес пријема. „Израда методологије има за циљ да спречи да се задаци понављају и да кандидати који су више пута учествовали на тестирању или на други начин били упознати са садржајем ранијих тестова имају предност пред другим кандидатима”, наводи се у тендерској документацији.

Набавка је расписана за такозвани „Централизовани систем селекције и нормативног оквира” за пријем у државну службу. Да за запошљавање „преко везе” више не би биле одговорне конкретне особе, хватска влада намерава да купи програм који ће, поједностављено речено, насумице избацивати питања и бирати најбоље кандидате према унапред дефинисаним критеријумима.

„Циљ пројекта је успостављање објективнијег и транспарентнијег запошљавања, заснованог на стварним потребама и осигураним финансијским средствима, који ће обезбедити запошљавање најбољих, односно најкомпетентнијих кандидата и тиме допринети унапређењу ефикасности јавне управе и повећању усмерености јавне управе потребама корисника”, наводи се у конкурсној документацији. Селекција ће се, наводи се, спроводити централизовано, онлајн тестирањем, чиме ће се обезбедити објективност и транспарентност поступка избора кандидата”, објавио је Јутарњи лист”.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар