MEĐU IZMEĐU

RAČUNAR SE SVAĐA S LJUDIMA

184 pregleda

Program veštačke inteligencije (AI), kompanije IBM toliko je dobar u prepiranju s ljudima, da je samo pitanje vremena kada će nas pobediti u svakoj mogućoj raspravi.

Projekt Debater, autonomni debatni sistem koji se razvija već nekoliko godina, sposoban je da se veoma uspešno raspravlja s ljudima, da zauzme stranu u debati u vezi sa određenom temom i da iznese uverljive argumente za svoje gledište.Za sada još ne može nadvladati logiku ljudske argumentacije, ali je demonstracija sposobnosti tog programa 2019. pokazala koliko je daleko odmakao u predstavljanju svojeg razmišljanja, piše Science Alert.

Projekt Debater dobio je pristup arhivi od oko 400 miliona novinskih članaka, iz kojih sada može sastaviti uvodne izjave, kontraargumente i zaključke na otprilike 100 tema za raspravu.Tokom poslednjih nekoliko godina videli smo da veštačka inteligencijamože pobediti ljude u svetu računarskih igara. No, sposobnost argumentacije je na mnogo načina složeniji pothvat, s obzirom na ogromne količine informacija koje treba analizirati, a zatim povezati.

„Sposobnost rasprave je primarna kognitivna aktivnost ljudskog uma, koja zahteva istovremeno razumevanja jezika i mogućnost njegovog generisanja, što je samo delimično proučeno iz perspektive računara (kao zasebni zadaci), a sigurno ne na holistički način”, kazao je računarski stručnjak Noam Slonim iz IBM-a.Iako projekt Debater predstavlja značajan korak napred, veštačka inteligencija još ne uspeva rasuđivati bolje od ljudi.Istraživanje nazvano An autonomous debating system objavljeno je u časopisu Nature.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar