MEĐU IZMEĐU

RADIOAKTIVNI CUNAMI

288 pregleda

Rusija gradi svoje vojno prisustvo na Artkiku gde testira novo oružje na lokaciji koja se pojavila iz leda zbog posledica klimatskih promena. Cilj je da zaštiti svoju severnu obalu i otvori ključnu rutu za brodove iz Azije prema Evropi. Jedno od oružja koje Rusi testiraju, a mogli bi ga upotrebiti za napad na priobalne gradove, jete radioaktivni cunami”.

Eksperti za oružje i zapadni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog specifičnog superoružja, a to je ruski Posejdon 2M39 torpedo. Ovo oružje se veoma brzo razvija pod nadzorom ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je u februaru zatražio informacije o ključnoj fazi testiranja torpeda od ruskog ministra odbrane. Novi testovi su planirani za ovu godinu.Ovaj torpedo predstavlja oružje koje neprimećeno može proći obalsku odbranu, uključujući onu koju ima Amerika. Ruski zvaničnici tvrde da će torpedo nositi bojevu glavu od nekoliko megatona, čime se mogu kreirati radioaktivni talasi koji će potopiti veliko priobalno područje. Efekti bi desetlećima bili smrtonosni za ljude. Suvišno je, stoga, reći da se radi o opasnom oružju.

Oružje je itekako stvarno i sve je bliže završetku razvoja. Šef norveške obavještajne službe Nils Andreas Stensones smatra da je Poseidon deo nove vrste nuklearnog naoružanja, strateški sistem usmeren na ciljeve koji ima uticaj daleko od regije u kojoj se trenutno testira.KompanijaMaxar je napravila satelitske snimke koji otkrivaju radove u ruskim vojnim bazama duž arktičke obale. Grade se i podzemna postrojenja u kojima će Posejdon biti smešten, kao i dodatno naoružanje. Rusi na istoj lokaciji imaju MiG31BM borbene avione, poboljšani radar i drugo. Posejdon 2M39 je najavljen još 2015. godine, ali se nazivao papirni tigar” jer su eksperti smatrali da ga Rusi koriste kao faktor zastrašivanja”, no ispostavilo se da to baš nije tako. Rusi definitivno testiraju nuklearni torpedo, ali i drugo novo naoružanje poput hipersoničnih projektila.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar