МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РАДИОАКТИВНИ ЦУНАМИ

Илустрација

Русија гради своје војно присуство на Арткику где тестира ново оружје на локацији која се појавила из леда због последица климатских промена. Циљ је да заштити своју северну обалу и отвори кључну руту за бродове из Азије према Европи. Једно од оружја које Руси тестирају, а могли би га употребити за напад на приобалне градове, јете радиоактивни цунами”.

Експерти за оружје и западни званичници су изразили забринутост због специфичног супероружја, а то је руски Посеjдон 2М39 торпедо. Ово оружје се веома брзо развија под надзором руског председника Владимира Путина, који је у фебруару затражио информације о кључној фази тестирања торпеда од руског министра одбране. Нови тестови су планирани за ову годину. Овај торпедо представља оружје које непримећено може проћи обалску одбрану, укључујући ону коју има Америка. Руски званичници тврде да ће торпедо носити бојеву главу од неколико мегатона, чиме се могу креирати радиоактивни таласи који ће потопити велико приобално подручје. Ефекти би десетлећима били смртоносни за људе. Сувишно је, стога, рећи да се ради о опасном оружју.

Оружје је и те како стварно и све је ближе завршетку развоја. Шеф норвешке обавјештајне службе Нилс Андреас Стенсонес сматра да је Посеидон део нове врсте нуклеарног наоружања, стратешки систем усмерен на циљеве који има утицај далеко од регије у којој се тренутно тестира. Kомпанија Maxar је направила сателитске снимке који откривају радове у руским војним базама дуж арктичке обале. Граде се и подземна постројења у којима ће Посеjдон бити смештен, као и додатно наоружање. Руси на истој локацији имају МиГ31БМ борбене авионе, побољшани радар и друго. Посеjдон 2М39 је најављен још 2015. године, али се називао папирни тигар” јер су експерти сматрали да га Руси користе као фактор застрашивања”, но испоставило се да то баш није тако. Руси дефинитивно тестирају нуклеарни торпедо, али и друго ново наоружање попут хиперсоничних пројектила.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар