DIGITALNI DOMOROCI

RAFOVCI PRVACI BALKANA

899 pregleda

Najbolje programersko rešenje, u nadmetanju 40 timova, ponudili su Pavle Galantić, Pavle Prica, Andrija Milojević i Ilija Pavlović sa Računarskog fakulteta u Beogradu, koristeći satelitske snimke kompanije „Planet za zemljište.


Aleksandra Martinović

Najbolje rešenje za jedan od globalnih svetskih problema na prvom Planet Balkan hakatonu” predstavili su studenti Računarskog fakulteta u Beogradu, najčešće nazivani Rafovcima.Pavle Galantić, Pavle Prica, Andrija Milojević i Ilija Pavlović činili su tim, pod nazivom GitGud, koji je osvojio prvo mesto.

Okupivši oko 40 timova koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije, ovaj prvi onlajn događaj te vrste pružio im je jedinstvenu priliku da odmere svoje znanje i veštinu u jednom od tri tematska izazova koristeći Planet” satelitske podatke i osvoje vredne nagrade.Planet Balkan hakaton” održan je onlajn, u organizaciji Fondacije Serbian Case for Space, zajedno s kompanijom „Planet” čije je sedište u San Francisku.

„Iako je takmičenje organizovano onlajn, nas četvorica smo se okupili na jednoj lokaciji gde smo 48 sati radili na rešenju. Konkurencija je bila dosta jaka jer prijave nisu bile ograničene samo na studente, već su mogli da učestvuju i profesionalci a celog Balkana”, istakao je Pavle Prica.

„Gledajući izazove prodaje i kupovine placeva, odnosno zemljišta, odlučili smo da sve informacije koje bi kupac hteo da zna smestimo na jedno mesto. Ideja toga jeste da pri izviđanju placa kupac ima uvid u sam registarski broj, istoriju i plodnost tog zemljišta. Da bez odlaska na lokaciju i preteranog raspitivanja u okolnom naselju sazna sve što ga zanima.

Na nadmetanju koje je organizovano prvi put u našem regionu, zahtevalo se da se kreira rešenje za globalne svetske probleme koji se odnose na klimatske promene, poljoprivredu ili pametne gradove.Motivisan dobrim izazovom koji ovakav tip takmičenja pruža, tim Računarskog fakulteta se do sada uspešno takmičio čak pet puta. Kroz takmičenja, kako kažu naši predstavnici, dobijaju priliku da savladaju nove tehnologije s kojima se nisu susretali, a njihov izbor ovoga puta bilo je kreiranje rešenja u poljoprivredi. Rešenje koje su osmislili opisao je Ilija Pavlović:

„Kompanija ,Planet’ satelitske snimke čuva u više spektara boja, i to smo upotrebili za prepoznavanje kvaliteta zemljišta. Do ove konkretne ideje došli smo nakon noći provedene čitajući različita istraživanja u vezi sa satelitskim snimcima i njihovim korišćenjem u poljoprivredi. Naša aplikacija namenjena je da pomogne komercijalnom svetu poljoprivrede. Naime, gledajući izazove prodaje i kupovine placeva, odnosno zemljišta, odlučili smo da sve informacije koje bi kupac hteo da zna smestimo na jedno mesto. Ideja toga jeste da pri izviđanju placa kupac ima uvid u sam registarski broj, istoriju i plodnost tog zemljišta. Da bez odlaska na lokaciju i preteranog raspitivanja u okolnom naselju sazna sve što ga zanima.

Takmičenja u formi hakatona veoma su rasprostranjena i po prirodi pružaju mnoštvo mogućnosti mladim ljudima u oblasti informatičko-komunikacionih tehnologija. Hakaton (hackathon) je poznat i kao dan hakovanja, hak-fest ili kôd-fest, na kojem računarski programeri i ostali uključeni u osmišljavanje softvera (grafički dizajneri, interfejs dizajneri i menadžeri projekata) sarađuju na softverskim projektima. Obično traju dan ili jednu sedmicu, a mogu biti ograničeni ili ne određenim programskim jezikom.

Prednosti koje učešće na ovakvim proverama znanja Pavle Prica opisuje sledećim rečima: „Uspesi i samo takmičenje govore dosta i o pojedincu. Na primer, da želi da se vanredno zalaže, da je snalažljiv, da ima smisla za kvalitetno rešenje, a otkriva i samu veštinu izrade. Pored toga, ono ne donosi veliko iskustvo kako izgleda servirati rešenje predstavnicima kompanija koji se bave određenom tematikom. Naime, može se na to gledati i kao na poslovno iskustvo. Jedna od bitnih stavki, takođe, jeste upoznavanje i ostvarivanje kontakata. Često hakaton otvara vrata i daje nove prilike kojih nismo ni bili svesni.”

Naslovna fotografija: (sleva na desno) Pavle Galantić, Andrija Milojević, Ilija Pavlović i Pavle Prica

O autoru

administrator

Ostavite komentar