MEĐU IZMEĐU

„RAJSKA PALATA”  PADA

328 pregleda
Kineska stanica (Vikipedija)

Svemirska stanica „Tiangong-1”, teška 8,5, tona ubrzava svoj nekontrolisani pad, a njen kontakt sa Zemljinim tlom bi trebalo da se dogodi za nekoliko meseci. Kako navodi britanski Gardijan, „Tiangong” (u prevodu Rajska palata) poslata je u Zemljinu orbitu 2011. godine. Stanica je korišćena za misije sa posadom i bez nje, a u istoriju je ušla kao mesto prve svemirske misije jedne žene astronauta iz Kine.

Vlada u Pekingu je prošle godine saopštila da je komunikacija i kontrola nad stanicom izgubljena i da će se ona srušiti na Zemlju. „Tiangong” je proteklih nedelja počeo da ulazi u gušće delove atmosfere, zbog čega je njegov pad dobio na ubrzanju. Računa se da će veći deo stanice sagoreti u atmosferi, ali će, prema rečima astrofizičara Džonatana Mekdauela, njegovi delovi teški i do 100 kilograma ipak pasti na Zemlju.

Kineska svemirska agencija je obavestila Ujedinjene nacije da će se „Tiangong-1” srušiti u periodu između oktobra 2017. i aprila 2018. godine. Šanse da će njegovi ostaci nekoga povrediti ili ubiti su male, ali se Peking obavezao da obavesti UN kada pad konačno počne. Mekdauel, međutim, kaže da će teško moći da se odredi tačno vreme i lokacija pada, čak i nekoliko dana pre njegovog početka. On smatra da, u najboljem slučaju, može biti reč o samo nekoliko sati.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar