MEĐU IZMEĐU

RAK NESTAJE ZA 6 DANA

2.218 pregleda
Pixabay

Potencijalni novi tretman za lečenje raka jajnika i kolorektalnog karcinoma dao je impresivne rezultate – iskorenjivanje bolesti u uznapredovalom stadijumu kod životinja.

Nova terapija je do sada testirana samo na miševima. Međutim, rani znaci obećavaju, a klinička ispitivanja na ljudima mogla bi da budu započeta do kraja godine.Tretman uključuje sićušne kuglice, implante „fabrike lekova koje se postavljaju u telo i isporučuju kontinuiranu, visoku dozu interleukina-2 (IL2) – prirodnog jedinjenja koje uključuje bela krvna zrnca u borbu protiv raka.

„Mi ih dajemo samo jednom, ali ,fabrike lekovaʼ nastavljaju da prave dozu svaki dan, tamo gde je potrebna sve dok se rak ne eliminiše, kaže bioinženjer Omid Vejseh sa Univerziteta Rajs u Teksasu, prenosi Science Alert.„Kada smo odredili tačnu dozu – koliko nam je fabrika bilo potrebno – uspeli smo da iskorenimo tumore kod 100 odsto životinja sa rakom jajnika i kod sedam od osam životinja sa kolorektalnim karcinomom, kaže Vejseh

Interleukin-2 je jedan iz grupe proteina koji aktiviraju imuni sistem koji se nazivaju citokini. Iako se citokini već koriste u lečenju melanoma i karcinoma bubrega, problem koji imaju naučnici je da nateraju citokine da se efikasno bore protiv tumora, istovremeno izbegavajući opasno visoke nivoe upale na drugim mestima u telu, što izaziva dramatične neželjene efekte.

U ovoj studiji, perle su postavljene u peritoneum, vrećastu oblogu oko creva, jajnika i drugih abdominalnih organa. To omogućava lekovima da specifično ciljaju rak bez opterećenja tela u smislu zapremine ili težine.Doza interleukina-2 koju daju ove „fabrike lekova“ bila bi previše toksična ako bi se unela intravenski, ali ovde deluje jer su visoke koncentracije fokusirane na tumor.

Kuglice iz „fabrike lekova potencijalno se mogu usvojiti za rak na drugim mestima u telu, sve dok postoji obloga gde se mogu smestiti, i mogu se podesiti da isporučuju različite vrste lekova, kažu istraživači. To je fleksibilan i inovativan sistem.Štaviše, lekovi koji se ovde koriste već su odobreni kao bezbedni za upotrebu u kliničkim ispitivanjima, što bi trebalo da ubrza proces. Konačni tretman treba da bude minimalno invazivan i relativno jednostavan za primenu.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar