MEĐU IZMEĐU

RAK SE ŠIRI U PORODICI

842 pregleda
Shutterstock

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter pylori, članovi domaćinstva obolelog, takođe, trebalo bi da budu testirani na infekciju, pokazalo je kinesko istraživanje.Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dela tankog creva saH. pylorinajčešći su uzroci peptičkog ulkusa. Ona može uzrokovati gastritis, iritaciju želudačne sluznice i, u retkim slučajevima, ako se ne leči, dovesti do raka želuca.

Istraživači u Kini sproveli su testove na svim članovima 10.735 porodica u 29 pokrajina. Među 31.098 ispitanika, približno 43 posto odraslih i 21 posto dece i adolescenata bili su zaraženi.Samo 29 odsto porodica nije imalo infekciju. Preostalih 71 posto imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 posto u kojima su zaraženi svi članovi, objavili su istraživači u časopisu Gut. Izlaganje zaraženih članova je verovatno glavni izvor širenja, pretpostavili sunaučnici. Dok je 14 odsto dece i adolescenata koji žive s nezaraženim roditeljima i samo bilo zaraženo, ta stopa bila je 34 posto među decom koja žive s dva zaražena roditelja.

Prevalencija H. pylori posebno je visoka u Kini. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, infekcije pogađaju 30 do 40 posto ljudi u Sjedinjenim Državama.Najčešće se infekcija dobije u detinjstvu. Naučnici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen, cela porodica mora biti testirana i svi zaraženi članovi lečeni.Infekcije se eliminišu antibioticima.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar