MEĐU IZMEĐU

RAKU PODLOŽNE A, AB I B

261 pregleda
EPA/Narendra Shrestha

Krvna grupa otkriva da li imate predispozicije za najteže bolesti.

Važno je znati koja je vaša krvna grupa, posebno u hitnim medicinskim situacijama, a stručnjaci kažu da vam krvna grupa može otkriti kojim ste bolestima podložni.Osam je glavnih krvnih grupa: A+, A-, B+, B-, 0+, 0-, AB+ ili AB-. Važno je zapamtiti koja je vaša krvna grupa, a posebno ako se radi o hitnom stanju, kada ta informacija može i da vam spase život.

Bolesti srca

Dobra vest za osobe koje imaju grupu 0 da istraživanja pokazuju da je rizik za razvoj bolesti srca za vas nizak. Stručnjaci nisu sigurni zašto, a neki misle kako se može raditi o tome da druge krvne grupe jesu povezane s višim nivoima holesterola i proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka.

Rak želuca

A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe 0. Posebno se to odnosi na grupu A, kod kojih se češće primećuje rak želuca. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji bakterijom helikobakter pilori, koja se češće javlja kod grupe A. Ta bakterija se često nalazi u stomaku i može izazvati upale i čireve.

Pamćenje

Mala studija koja je sprovedena pokazala je da osobe koje često imaju probleme s pamćenjem jesu one sa AB grupom.

Rak pankreasa

Ako ste grupa A, AB, ili B, imate veći rizik. Molekuli u krvi grupe A i B pomažu bakteriji helikobakter pilori da raste i razvija se u crevima. Za vas postoje veće šanse da dobijete rak pankreasa.

Stres

Hormon stresa povećava visinu holesterola u krvi. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišen nivo holesterola.

Malarija

Krvna grupa 0 može pomoći da se oduprete ovoj bolesti, a ona je izazvana ugrizom komarca. Parazitu je teže da se nastani ako imate krvnu grupu 0.

Čir

Čir na želucu je vrlo bolna stvar i otežava svakodnevni život, a čini se da se češće događa osobama koje imaju krvnu grupu 0.

Krvni ugrušci

Venska tromboza je stanje kada se ugrušci stvaraju u dubinskim venama, na primer onima koje se nalaze u vašim nogama. Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.

Dužina života

Šanse da ćete živeti duže imaju oni s krvnom grupom 0. Stručnjaci misle da je to posledica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih sudova.

Plodnost

Vaša krvna grupa ne može da predvidi kada ćete ostati trudni, ali može da igra ulogu. U jednoj studiji se pokazalo kako žene koje imaju manji broj zdravih jajnih ćelija češće imaju krvnu grupu 0, ali je potrebno još istraživanja da bi se to dokazalo.

Dijabetes

Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci i dalje nisu sigurni zašto i smatraju da je potrebno još dodatnih istraživanja.

Moždani udar

Vaš rizik za moždani udar raste ako imate krvnu grupu AB. Lekari misle da je to posledica podložnosti za sklonost razvijanja krvnih ugrušaka.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar