MEĐU IZMEĐU

RANO OTKRIVANJE MELANOMA

411 pregleda
Đuro Koruga i Jadran Bandić(Vikipedija)

U kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent nagrada WIPO pripala je dr Jadranu Bandiću, plastičnom hirurgu, i prof. dr Đuri Korugi, pioniru u oblasti nanotehnologija i osnivaču Centra za molekularne mašine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), koja se bavi zaštitom i promovisanjem intelektualne svojine i stvaralaštva u celom svetu, kod nas je po četvrti put dodelilo nagrade najkreativnijim pojedincima i kompanijama, u četiri različite kategorije. Ovo takmičenje organizuje Zavod za intelektualnu svojinu pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

Proglašeni dobitnici nagrada
Svetske organizacije za intelektualnu svojinu,
koje se kod nas dodeljuje četvrti put.

Pobednik takmičenja u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent – Nagrada WIPO Medal for Inventors, pripala je dr Jadranu Bandiću, plastičnom hirurgu i prof. dr Đuri Korugi, pioniru u oblasti nanotehnologija i osnivaču Centra za molekularne mašine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za pronalazak pod nazivom: „Analitičke metode procene tkiva”, jer je za navedeni pronalazak ostvarena patentna zaštita u oblasti koja doprinosi ranoj dijagnozi melanoma ili njegovoj prevenciji i to na jednom od najvećih tržišta sveta – na teritoriji SAD.

Pobednik takmičenja u okviru kategorije za pravna lica za registrovani industrijski dizajn – Nagrada WIPO IP Enterprise Trophy pripala je kompaniji SOMA GROUP DOO iz Beograda, koja je nosilac pet međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameštaj koji se izvozi na tržište Evropske unije i Švajcarske.

Pobednik takmičenja u okviru kategorije za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka – Nagrada WIPO Medal for Creativity pripala je dr Gorici Ljubenov diplomiranom arhitekti iz Beograda, za studijsku izložbu i prateću monografiju/katalog koji su posvećeni tradicionalnom graditeljskom znanju i nasleđu na Staroj planini koje predstavlja prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Pobednik u okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole – Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy pripala je Sari Milošević, učenici trećeg razreda Gimnazije u Inđiji za pronalazak pod nazivom: „Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena”. Pronalazak Sare Milošević pripada oblasti inženjeringa, a odnosi se na trasformaciju izolatora barijum titanata (BaTiO3)dopiranjem lantanom u poluprovodnički materijal sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu.

Takmičenje se organizuje sa ciljem promovisanja značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, a povodom obeležavanja 98. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, koja će biti obeležena svečanom proslavom i dodelom nagrada najuspešnijima za konkretne doprinose koji su ostvareni tokom 2018. godine, 15. novembra 2018.

Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) jedna je od specijalizovanih agencija UN u čijoj su nadležnosti međunarodni poslovi koji se odnose na prava industrijske svojine i autorska i srodna prava. Republika Srbija je članica WIPO-a od 1992. godine. U okviru programa WIPO nagrada, koji je osnovan 2001. godine, dodeljuju se nagrade istaknutim pronalazačima, autorima i inovativnim kompanijama širom sveta, na osnovu sprovedenog takmičenja koje organizuje zemlja članica u okviru manifestacija od visokog nacionalnog značaja. Više od 70 zemalja se pridružilo programu WIPO nagrada.

(Izvor CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar