ЕКОСОФИЈА

РАВНИЦА МЕЂУ ГЛЕЧЕРИМА

Централна висораван (Википедија)

Спренгјисандур је срце Исланда, то је равница саткана од стена, лаве и песка који су се утиснули у највећи стални глечерски регион у Европи ‒ Ватну. Та стаза је била веома важна и за прве становнике Исланда јер повезује север и југ земље.

На месту где се додирују два света, у тмини леденог океана, на самом рубу предела у којима се може живети, из дубина Северног океана издигло се острво. Управо ту где се океан, попут ожиљка, урезао у терен од севера ка југу, кроз таму се помаља јарка светлост. Неукротиве силе природе створиле су острво које је благословено лепотом и снагом какве се ретко могу наћи било где на свету – Исланд.

На Исланду се може видети како Земља настаје. Тло је увек немирно и стално се мења под утицајем временских прилика. Неке промене се одвијају хиљадама година, а за неке је потребно тек неколико минута.

Што се дубље залази у Спренгјисандур,
пустиња пред вама изгледа непрегледнија.
Њоме владају два моћна глечера – Ватна
и Хоф, чији се ледени језици урезују
дубоко у равницу.

Копнена површина обухвата педесет хиљада квадратних километара и чине је ненасељене исландске брдско-планинске области. Малобројне стазе воде кроз наизглед бескрајне равнице а најпознатија међу њима је Спренгјисандур.

Фјалабак (Википедија)

На Исланду је позната прича да је у тој равници, владар Годе Торгјир 1080. године, своје паганске идоле бацио у дубине водопада Годавос. Тај симболични чин требало је јасно да покаже да ће народна паганска веровања уступити место хришћанским. Познат је и водопад Алдеијар, окружен базалтним стубовима и пољима; суновраћује се са висине од двадесет метара.

Спренгјисандур је срце Исланда, то је равница саткана од стена, лаве и песка који су се утиснули у највећи стални глечерски регион у Европи ‒ Ватну. Та стаза је била веома важна и за прве становнике Исланда јер повезује север и југ земље.

Изненадне временске промене, пешчане и снежне олује путовање туда чине тешким и напорним, а најчешће је то потпуно немогуће. Што се дубље залази у Спренгјисандур, пустиња пред вама изгледа непрегледнија. Њоме владају два моћна глечера – Ватна и Хоф, чији се ледени језици урезују дубоко у равницу.

А на само неколико километара од централне висоравни, пејзаж се наизглед неприметно претвара у једну од најлепших области те земље ‒ Фјалабак која обухвата цео јужни брдски појас Исланда. Брда и планине обрасли маховином, планински венци и стеновите формације стварају најнеобичнији пејзаж…

(Маја Стојановић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар