EKOSOFIJA

RAVNICA MEĐU GLEČERIMA

395 pregleda

Sprengjisandur je srce Islanda, to je ravnica satkana od stena, lave i peska koji su se utisnuli u najveći stalni glečerski region u Evropi ‒ Vatnu. Ta staza je bila veoma važna i za prve stanovnike Islanda jer povezuje sever i jug zemlje.

Na mestu gde se dodiruju dva sveta, u tmini ledenog okeana, na samom rubu predela u kojima se može živeti, iz dubina Severnog okeana izdiglo se ostrvo. Upravo tu gde se okean, poput ožiljka, urezao u teren od severa ka jugu, kroz tamu se pomalja jarka svetlost. Neukrotive sile prirode stvorile su ostrvo koje je blagosloveno lepotom i snagom kakve se retko mogu naći bilo gde na svetu – Island.

Na Islandu se može videti kako Zemlja nastaje. Tlo je uvek nemirno i stalno se menja pod uticajem vremenskih prilika. Neke promene se odvijaju hiljadama godina, a za neke je potrebno tek nekoliko minuta.

Što se dublje zalazi u Sprengjisandur,
pustinja pred vama izgleda nepreglednija.
Njome vladaju dva moćna glečera – Vatna
i Hof, čiji se ledeni jezici urezuju
duboko u ravnicu.

Kopnena površina obuhvata pedeset hiljada kvadratnih kilometara i čine je nenaseljene islandske brdsko-planinske oblasti. Malobrojne staze vode kroz naizgled beskrajne ravnice a najpoznatija među njima je Sprengjisandur.

Fjalabak (Vikipedija)

Na Islandu je poznata priča da je u toj ravnici, vladar Gode Torgjir 1080. godine, svoje paganske idole bacio u dubine vodopada Godavos. Taj simbolični čin trebalo je jasno da pokaže da će narodna paganska verovanja ustupiti mesto hrišćanskim. Poznat je i vodopad Aldeijar, okružen bazaltnim stubovima i poljima; sunovraćuje se sa visine od dvadeset metara.

Sprengjisandur je srce Islanda, to je ravnica satkana od stena, lave i peska koji su se utisnuli u najveći stalni glečerski region u Evropi ‒ Vatnu. Ta staza je bila veoma važna i za prve stanovnike Islanda jer povezuje sever i jug zemlje.

Iznenadne vremenske promene, peščane i snežne oluje putovanje tuda čine teškim i napornim, a najčešće je to potpuno nemoguće. Što se dublje zalazi u Sprengjisandur, pustinja pred vama izgleda nepreglednija. Njome vladaju dva moćna glečera – Vatna i Hof, čiji se ledeni jezici urezuju duboko u ravnicu.

A na samo nekoliko kilometara od centralne visoravni, pejzaž se naizgled neprimetno pretvara u jednu od najlepših oblasti te zemlje ‒ Fjalabak koja obuhvata ceo južni brdski pojas Islanda. Brda i planine obrasli mahovinom, planinski venci i stenovite formacije stvaraju najneobičniji pejzaž…

(Maja Stojanović, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar