TREĆI KAMEN

RAZARAJUĆI OTKUCAJI

172 pregleda

Zemlja ima vlastite „otkucaje srca” koji se ponavaljaju svakih 27,5 miliona godina, čiji je uzrok i dalje nepoznat.

U toku minulih 260 miliona godina Zemljom su kročili i izumrli dinosauri, superkontinent Pangea razlomio se na kontinente koji danas postoje, a ljudi su brzo i nepovratno promenili svet u kojem živimo.Izgleda da je naša planeta kroz to vreme prolazio kroz razne faze geoloških aktivnosti koje su se, tvrde stručnjaci, ipak većinom zbivale u nekim određenim razdobljima. Prema najnovijem istraživanju drevnih geoloških događaja, Zemlja ima polagan i stabilan geološki otkucaj srca” otprilike svakih 27 miliona godina.

„Ovi događaji uključuju razdoblja izumiranja u moru i na kopnu, glavne okeansko anoksične (manjak kiseonika) događaje, erupcije, promene brzine širenja morskog dna i reorganizacije ploča”.

Ovaj puls geoloških događaja, uključujući vulkanske aktivnosti, masovna izumiranja, reorganizaciju ploča i porast visine mora, neverovatno je spor. Na našu sreću, naučnici smatraju da ima još 20 miliona godina do sledećeg otkucaja”.

Grupne katastrofe

„Mnogi geolozi smatraju da se geološke aktivnosti odvijaju nasumično. Ali naša studija pruža statističke dokaze za postojanje ciklusa, što bi značilo da su ti geološki događaji povezani i da nisu slučajni”, rekao je geolog Majkl Rampino sa Univerziteta Njujork. On i saradnici analizirali su razdoblja 89 dobro naučno obrađenih geoloških događaja koji su se zbivali u proteklih 260 miliona godina. Neka od tih razdoblja bila su dosta teška, s preko osam geoloških događaja tokom relativno malog vremenskog raspona, odnosno radilo se o razarajućem otkucaju, piše Science Alert.

„Ovi događaji uključuju razdoblja izumiranja u moru i na kopnu, glavne okeansko anoksične (manjak kiseonika) događaje, erupcije, promene brzine širenja morskog dna i reorganizacije ploča”, navode pomenuti naučnici.Naše istraživanje pokazuje da su globalni geološki događaji većinom u korelaciji i da dolaze u impulsima s temeljnim ciklusom od oko 27,5 miliona godina.

Geolozi već duže vreme istražuju mogućnost postojanja ciklusa geoloških događaja. Još dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoleća stručnjaci su radili na hipotezi o ciklusima od 30 miliona godina, dok su osamdesetih i devedesetih istraživači analizirali najbolje datirane geološke događaje u to vreme da bi pobliže odredili raspon ciklusa i naveli da bi se on mogao ponavljati svakih 26,2 do 30,6 miliona godina.

Alan Kolins sa Univerziteta Adelejd kazao je da najnovija studija posmatra uzročno povezane događaje, odnosno da su neki od njih uzrokovali sljedeći.Izgleda da stvarno postoji ovaj ciklus od 26 do 30 miliona godina. No, još nam nije jasan njegov temeljni uzrok”, rekao je Kolins.

„Ovi ciklički impulsi tektonike i klimatskih promena mogu biti rezultat geofizičkih procesa povezanih s dinamikom tektonike ploča i plašta ili bi ih mogli uzrokovati astronomski ciklusi povezani s putanjom Zemljeunutar Sunčevog sistema i galaksije”.

Planeta Iks?

Neke analize Rampina i njegovih kolega pokazuju da bi uzrok ovim razarajućim otkucajima srca mogli biti udari kometa, dok je jedan stručnjak predložio da bi ovakve snažne geološke aktivnosti mogao podstaći prolazak Planete Iks.Ovi ciklički impulsi tektonike i klimatskih promena mogu biti rezultat geofizičkih procesa povezanih s dinamikom tektonike ploča i plašta ili bi ih mogli uzrokovati astronomski ciklusi povezani s putanjom Zemlje unutar Sunčevog sistema i galaksije”, navode naučnici u novoj studiji.

Istraživanje naziva A pulse of the Earth: A 27.5-Myr underlying cycle in coordinated geological events over the last 260 Myrobjavljeno je u časopisu Geoscience Frontiers.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar