МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РАЗГЛЕДНИЦА СА АСТЕРОИДА

Спуштање робота (Википедија)

Јапанска агенција за истраживање свемира успешно је извела историјску мисију спуштања два робота на астероид, са којег треба да узму узорке.

Два мала робота, која су у петак успешно слетела на астероид Ријугу, јавила су се удаљеног свемирског тела и послала разгледнице са свог новог дома. Јапанска агенција за истраживање свемира успешно је извела историјску мисију спуштања два робота на астероид, са којег треба да узму узорке. Два мала ровера, који су се одвојили од свемирске летелице „Хајабуса 2” у петак, имају задатак да истраже астероид Ријугу, пречника једног километра. Слаба гравитација астероида омогућиће роботима да скачу по астероиду, мерећи температуру и фотографишући површину.

Испод негостољубиве површине, верује се
да астероиди садрже велико богатство
информација о настанку наше
планетарног система.

„Оба ровера су у одличном стању”, навели су из јапанске агенције, из које нису крили узбуђење због успеха, па су поносно објавили прве фотографије које су два најновија становника Рјугуа послала кући. Летелица „Хајабуса 2” стигла је до астероида у јуну, након троипогодишњег путовања. Док је Европска агенција за истраживање свемира успела да се спусти на комету, ово је први пут да се човечанство спустило на површину астероида.

Летелица и астероид (Википедија)

Астероиди су у основи преостали материјал који потиче од формирања Сунчевог система, пре 4,6 милијарди година, преноси Би-Би-Си. Испод негостољубиве површине, верује се да астероиди садрже велико богатство информација о настанку нашег планетарног система.

„Очекујемо да је свемирска стена, облика дијаманта, богата водом и органским материјалима, што ће омогућити научницима да боље разумеју интеракцију између материјала од којег је изграђена Земља и развитак њених океана и живота на њој. Тиме ћемо даље развити науку о Сунчевом систему”, истичу u Јапанскoj агенцији за истраживање свемира.

Роботи на себи имају посебно осмишљене камере, четири на једном и три на другом, којима ће фотографисати површину астероида. Такође су опремљени мерачима температуре, оптичким сензорима, брзиномерима и жироскопима. Спуштање робота, међутим, је тек почетак. Трећег октобра, „Хајабуса 2” ће спустити „Маскоту”, специфичног ровера, који је развијен у сарадњи Немачког свемирског центра и Француске агенције за истраживање свемира. Крајем октобра, „Хајабуса 2” ће почети спуштање на површину Ријугуа како би прикупила узорке стена и тла.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар