MEĐU IZMEĐU

RAZGLEDNICA SA ASTEROIDA

241 pregleda

Japanska agencija za istraživanje svemira uspešno je izvela istorijsku misiju spuštanja dva robota na asteroid, sa kojeg treba da uzmu uzorke.

Dva mala robota, koja su u petak uspešno sletela na asteroid Rijugu, javila su se udaljenog svemirskog tela i poslala razglednice sa svog novog doma. Japanska agencija za istraživanje svemira uspešno je izvela istorijsku misiju spuštanja dva robota na asteroid, sa kojeg treba da uzmu uzorke. Dva mala rovera, koji su se odvojili od svemirske letelice „Hajabusa 2” u petak, imaju zadatak da istraže asteroid Rijugu, prečnika jednog kilometra. Slaba gravitacija asteroida omogućiće robotima da skaču po asteroidu, mereći temperaturu i fotografišući površinu.

Ispod negostoljubive površine, veruje se
da asteroidi sadrže veliko bogatstvo
informacija o nastanku naše
planetarnog sistema.

„Oba rovera su u odličnom stanju”, naveli su iz japanske agencije, iz koje nisu krili uzbuđenje zbog uspeha, pa su ponosno objavili prve fotografije koje su dva najnovija stanovnika Rjugua poslala kući. Letelica „Hajabusa 2” stigla je do asteroida u junu, nakon troipogodišnjeg putovanja. Dok je Evropska agencija za istraživanje svemira uspela da se spusti na kometu, ovo je prvi put da se čovečanstvo spustilo na površinu asteroida.

Letelica i asteroid (Vikipedija)

Asteroidi su u osnovi preostali materijal koji potiče od formiranja Sunčevog sistema, pre 4,6 milijardi godina, prenosi Bi-Bi-Si. Ispod negostoljubive površine, veruje se da asteroidi sadrže veliko bogatstvo informacija o nastanku našeg planetarnog sistema.

„Očekujemo da je svemirska stena, oblika dijamanta, bogata vodom i organskim materijalima, što će omogućiti naučnicima da bolje razumeju interakciju između materijala od kojeg je izgrađena Zemlja i razvitak njenih okeana i života na njoj. Time ćemo dalje razviti nauku o Sunčevom sistemu”, ističu u Japanskoj agenciji za istraživanje svemira.

Roboti na sebi imaju posebno osmišljene kamere, četiri na jednom i tri na drugom, kojima će fotografisati površinu asteroida. Takođe su opremljeni meračima temperature, optičkim senzorima, brzinomerima i žiroskopima. Spuštanje robota, međutim, je tek početak. Trećeg oktobra, „Hajabusa 2” će spustiti „Maskotu”, specifičnog rovera, koji je razvijen u saradnji Nemačkog svemirskog centra i Francuske agencije za istraživanje svemira. Krajem oktobra, „Hajabusa 2” će početi spuštanje na površinu Rijugua kako bi prikupila uzorke stena i tla.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Ispravka: nije prvo spuštanje na asteroid: NASA je parkirala svoj orbiter na 433 Eros po završetku misije.

Ostavite komentar