MEĐU IZMEĐU

RAZNOSI LEKOVE PO TELU

180 pregleda
magija lekova

Naučnici su načinili minijaturne robote koji mogu ciljano dovesti lekove u bilo koji deo tela.

Ciljana primena lekova mogla bi dovesti do boljeg učinka i smanjiti nuspojave. Stoga naučnici stalno smišljaju nove načine kako lekove dovesti što preciznije do bolesnog dela u telu, a da pri tome što manje oštećuju okolno, zdravo,tkivo. Tako su osmislili minijaturne robote koji mogu putovati kroz telo i dostaviti lek tačno tamo gge je najpotrebniji.

Studija objavljena u časopisu Frontiers in Robotics and AIpokazala je delotvornost ovih minijaturnih robota, pogotovo u dostavljanju lekova na teško dostupna mesta.Ovo su veoma rani i početni eksperimentalni rezultati, ali smatramo da smo pokazali jake dokaze da mali, mekani mikroroboti u kapsulama imaju potencijal za kontrolisanu lokalnu primenu lekova kod neuroloških bolesti, dodao je prof Dejvid Kapeleri sa Univerziteta Perdju.Minijaturni dostavljači lekova” kao ideja javili su se još 1966. godine u filmu Fantastično putovanje”, u kojem je tim lekara bio smanjen i ubrizgan u krvotok pacijenta da bi obavili zahvat na mozgu iznutra.

Za razliku od njih, kod MANiAC-a (magnetically aligned nanorods in alginate capsules),kako su minijaturni roboti nazvani, nema ljudske posade, već ih do cilja navode magneti. Tako se mali roboti mogu kretati kroz krvotok, ali i prolaziti kroz leđnu moždinu. Upravo zbog činjenice da se mogu kretati i kroz leđnu moždinu mogli bi biti najbolji odabir za lečenje bolesti centralnognervnog sistema, koje su inače komplikovane za lečenje. Uzimanje lekova oralno ili intravenozno, primerice, za lečenje raka ili neuroloških bolesti, može uticati na delove tijela i živčani sistem koji nisu zahvaćeni bolešću. Ciljana primena lijekova mogla bi dovesti do boljeg učinka i smanjiti nuspojave. Istraživači su razvili različite tipove mikro ili milirobota koji bi mogli ispunjavati taj zadatak, objasnio je Lamar Mair iz Weinberg Medical Physics, kompanije koja je bila partner u studiji.

(IZVOR ZIMO)

O autoru

administrator

Ostavite komentar