MENTALNA LOZINKA

RELATIVNI ZEC

542 pregleda


Miodrag Ivanišević

Ovu neobičnu zagonetku je, po neproverenim podacima, sastavio veliki frzičar Albert Ajnštajn (Einstein), tvorac ,,Opšte teorije relativnosti” i (srećni) dobitnik Nobelove nagrade135. Čisto sumnjam da se jedan od najjačih svetskih mozgova svih vremena zamajavao ovakvim tričarijama, mada me ,,njegova” napomena da 98% svetske populacije nije u stanju da reši ovu zagonetku nagoni da pomislim suprotno. To mi baš liči na njega. Skromnost nikada nije bila Albertova jača strana.

Pošto znam da sigurno spadate u onih 2% evo zadatka koji je samo na prvi pogled sklepan zbrda-zdola, krajnje nelogičan ijednom rečju nerešiv. Naglašavam da ovo nije trik pitanje!

1. U ulici se nalazi pet kuća i sve su različitih boja.
2. U svakoj kući živi vlasnik druge nacije.
3. Svaki stanar ima svoje omiljeno piće.
4. Svaki stanar ima omiljenu marku cigareta.
5. Svaki stanar ima neku omiljenu životinju.

Pročitali ste date informacije pa pokušajte da odgovorite na sasvim jednostavno pitanje: ,,ČIJI JE ZEC?”

Mislim da na osnovu pet datih podataka niko ne bi mogao rešiti zadatu zagonetku ni za sto svetlosnih godina136, madaje, kažu, sve relativno. Zato nam čika Albert velikodušno nudi pomoć u vidu petnaest dodatnih (ne)bitnih podataka:

Britanac živi u crvenoj kući.
Šveđanin ima psa.
Danac voli piti čaj.
Zelena kuća levo je od bele i to u prvom komšiluku.
Vlasnik zelene kuće pije kafu.
Pušač Pall-Mall-a drži pticu.
Čovek koji živi u srednjoj kući pije mleko.
Vlasnik žute kuće puši Dunhill.
Norvežanin stanuje u prvoj kući.
Pušač Marlboro-a stanuje pokraj onog što ima mačku.
Čovek koji ima konja stanuje
pokraj pušača Dunhill-a.
Čovek koji puši Winfielt rado pije pivo.
Norvežanin stanuje pokraj plave kuće.
Nemac puši Rothmans.
Čovek koji puši Marlboro ima suseda koji pije vodu.

Pre nego što se bacite na rešavanje ove zagonetke reći ću vam par reči o mom drugaru koji je obožavao da izvrće narodne poslovice. Nije to radio na onaj poznati način tipa: „Ko drugome jamu kopa fizički je radnik” ili ,,Ko rano rani ceo dan je pospan”. Ne, ni slučajno. Mali je imao stila. Dobro se sećam kako sam reagovao kada sam prvi put čuo jedan od njegovih poznatijih bisera: „Kom’ opanci Tom i Džeri137. Nisam bio siguran da sam dobro čuo pa su mi prisutni ponovili.

Bilo je to za mene nešto potpuno novo, i jednostavno rečeno, uhvatio me nespremnog. Štos je na prvi pogled, bolje rečeno na prvo slušanje bio potpuno besmislen, baš kao i onaj: ,,Oko za oko – pasta za zube!”

I Albertova zagonetka na prvi, drugi, pa i treći pogled nema nikakvog smisla, ali rešenje ipak postoji.

Imate li bar neku ideju? Ako ste voljni da naučite kako se rešava ova vrsta zadataka138 naoružajte se strpljenjem pa da počnemo. Nacrtajte na komadu papira, najjednostavnije što možete, pet kućica, odnosno kvadrata ili pravougaonika!

Pažljivo pročitajte rečenice koje su date kao pomoć. Moramo pronaći onu koja nam daje polaznu tačku. Lepo je znati da Britanac živi u crvenoj kući, ali od te informacije na samom početku nemamo baš nikakve koristi. To može biti bilo koja kuća od pet mogućih. ,,Šveđanin ima psa”. Imam i ja, pa šta? ,,Danac voli piti čaj”. Dobar izbor, zdraviji je od kafe. ,,Zelena kuća levo je od bele”. A gde je bela kuća? Desno od zelene? Sve su to podaci samo za zaluđivanje. ,,Vlasnik zelene kuće pije kafu”. Još jedan trenutno nebitan podatak. ,,Pušač Pall Mall-a drži pticu”. Nebitno.

,,Čovek koji živi u srednjoj kući pije mleko”. Ovo je prvi koristan podatak jer je jasno definisana pozicija kuće čoveka koji pije mleko. Samo je jedna srednja kuća u nizu od pet i tu ne može biti zabune. Upišite ,,mleko” u srednju kućicu. ,,Vlasnik žute kuše puši Dunhill”…Nebitno, krenite dalje. Tražimo neku korisniju rečenicu. ,,Norvežanin stanuje u prvoj kući”. Najzad, evo je! To je ta rečenica koja vam bez ikakve dileme omogućuje da u prvu kućicu upišete red Norvežanin. Za njom redom dolaze tri, u ovom trenutku nevažne, rečenice o pušačima. Sledi bitan podatak da ,,Norvežanin stanuje pored plave kuće”, a pošto smo saznali da je Norvežanin u prvoj kući obeležite drugu kućicu sleva kao plavu. Slede, zasad, dva potpuno nebitna podatka.

Vratite se na prethodne inforrnacije. S obzirom da je plava kuća druga sleva, podatak da je zelena kuća levo od bele nudi dve opcije. Zelena i bela kuća mogle bi biti pozicionirane na treće i četvrto ili na četvrto i peto mesto (sleva nadesno, naravno). Ali, podatak da stanar srednje kuće pije mleko (to je ona prva korisna informacija koju smo pronašli i zapisali) a da vlasnik zelene kuće pije kafu, određuje poziciju zelene, a samim tim i bele kuće. Zelena kuća je četvrta u nizu, a bela peta. Ne znamo boje prve i treće kuće, ali pošto u prvoj stanuje Norvežanin jasno je da u sredini niza živi Britanac, koji pije mleko, i to u crvenoj kući.

Formiran je niz: Norvežanin, plava kuća, Britanac u crvenoj kući pije mleko, zelena kuća čiji vlasnik pije kafu i bela kuća. Žuta je jedina boja koja se ne pominje u ovom nizu i logičan zaključak je da je Norvežaninova kuća žuta, i da samim tim on puši Dunhill. Čovek koji stanuje pored njega ima konja…

Čovek koji pije pivo i puši Winfielt može stanovati samo u drugoj ili u petoj kući. Samo u njima nedostaju i marka cigareta i omiljeno piće. Dilemu rešava podatak da pušač Marlboro-a ima suseda koji pije vodu (a ne kafu!) pa on može živeti samo u drugoj, trećoj ili četvrtoj kući, a nikako u petoj. U petu kućicu unesite Winfielt i pivo. Pretpostavićemo da je vodopija Norvežanin, pa u treću rubriku prve kućice upišite reč voda. Ko je njegov sused?

Redosled omiljenih pića sleva nadesno je sledeći: voda, piće pušača Marlboro-a, mleko, kafa i pivo. U praznu rubriku druge kućice upišite preostalo piće, a to je čaj. Ko voli piti čaj?

Bilo bi besmisleno da vam do kraja razrešim ovu samo naizgled komplikovanu zagonetku. Videli ste princip slaganja mozaika i samo vam preostaje da rutinski privedete rešenjezadatka kraju. Da dotučete grogiranog protivnika. Slobodno kombinujte i ne štedite ni papir ni olovku!

Kada u odgovarajuća polja upišete sve podatke do kojih ste došli videćete da vam je jedno ostalo prazno. Namenjeno je petoj omiljenoj životinji. Upišite u njega reč zec i rešili ste zadatak.

Dešavaće vam se da od celog rebusa nekada možete rešiti samo jedan njegov delić, ali ako ga stavite na odgovarajuće mesto napravili ste onaj pravi, odlučujući potez.

135Albert Ajnštajn je Nobelovu nagradu dobio za doprinos teorijskoj fizici i otkriće zakona fotoelektričnog efekta, mada je svetsku slavu stekao teorijom relativnosti i čuvenom formulom E=mc2(energija je proizvod mase i kvadrata brzine svetlosti).

136Svetlosna godina je mera za dužinu i iznosi 9.460.528.112.671.650 metara – malo manje od devet i po biliona kilometara. Iraz se nekad koristi da bi se naglasila ogromna vremenska udaljenost i ovde je upotrebljena da bi pojačala efekat! „Neće on to uraditi na sto svetlosnih godina! Znači, nikad!

137Tom i Džeri (Tom and Jerry) su junaci crtanih filmova i stripova. Vilijam Hana (William Hanna) i Džozef Barbera (Jospeh Barbera) su sa MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) napisali scenario i režirali prvi film daleke 1940. godine.

138Logička zagonetka pripada „zagonetkama o Smitu, Džonsu i Robinsonu – (The Smith-Jones-Robinson problem). Ime duguju originalnom zadatku engleskog sastavljača zagonetki Henrija Djudenija (Henry Ernest Dudeney, 1857-1930).

 

Knjigu „Rebusi i kako ih se rešiti“, Miodraga Ivaniševića, možete naći u svakoj bolje snabdevenoj knjižari ili naručiti pouzećem: telefon 066/240 499 ili e-mail miodrag.ivanisevic@gmail.com

O autoru

administrator

Ostavite komentar