MEĐU IZMEĐU

REMZI HANTEROV SINDROM

275 pregleda
Youtube

Pop zvzdi Džastinu Biberu lice delimično paralisano.

Pop zvezda Džastin Biber saopštio je da mu je lice delimično paralisano virusnim stanjem zvanim Remzi Hantov sindrom, prouzrokovanim varičela-zosterom, virusom koji takođe izaziva male boginje i šindre.On je u video snimku na Jutjubu objasnio fanovima da je virus napao nerv u njegovom uhu, facijalne nerve i doveo do paralize lica.„Vidite da ovo oko ne trepće. Ne mogu da razvučem osmeh ovom stranom. Ova nozdrva se ne pomera, rekao je Biber u videu.

(Shutterstock)

Remzi Hantov sindrom je redak neurološki poremećaj koji se javlja kada virus varičela-zoster inficira nerv u glavi blizu unutrašnjeg uha. Nakon što preležite male boginje kao dete ili šindre kao odrasla osoba, virus može da miruje u telu, piše CNN.Zašto se virus ponovo aktivira i dovodi do Remzi Hantovog sindroma nije poznato.Simptomi mogu da uključuju bolan osip unutar ušnog kanala i van uha, koji ponekad napada jezik i nepca, prema Icahn School of Medicine – Mount Sinai.

Zbog zahvaćenosti unutrašnjeg uha, ljudi sa ovim stanjem takođe mogu da pate od vrtoglavice ili tinitusa, zujanja u uhu.Remzi Hantov sindrom, takođe, može da izazove gubitak sluha na zahvaćenoj strani lica. Kao i kod Bibera, takođe može da izazove slabost, spuštenost lica ili paralizu na strani lica koja je napadnuta virusom.Ta slabost može da izazove poteškoće sa zatvaranjem jednog oka, pravljenjem grimasa i jelom, jer hrana može da ispada iz usta.

Lečenje se sastoji od steroida kao što je prednizon za smanjenje upale i lekova protiv bolova. Ponekad se mogu prepisati antivirusni lekovi koji pomažu u lečenju herpesa, kao što su aciklovir ili valaciklovir.Kako kažu iz Mount Sinai-a, potpuni oporavak nije siguran. Neki se ipak oporave za nekoliko meseci. Što se ranije dijagnostikuje, veće su šanse za oporavak.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar