ЕКОСОФИЈА

РЕТКА СРПСКА ЛЕПОТИЦА

Госпина папучица

Србија има 31 специјални резерват природе у којима су под заштитом државе бројне угрожене биљне и животињске врсте. У једном од тих резервата – на неприступачним литицама Суве планине, откривена је ретка врста орхидеје, најлепша у Европи, богиња лепоте – госпина папучица.

Специјални резерват је јединствено подручје са готово неизмењеном природом без насеља, или ретким насељима у којима човек живи усклађено са природом. Из Завода за заштиту природе Србије за „Спутњик” су потврдили да је у резервату Сува планина недавно откривена ретка врста орхидеје. „Реч је о госпиној папучици (Cypripedium calceolus L.) од изузетног националног и међународног значаја, која представља једну од темељних вредности овог заштићеног подручја”, истичу у Заводу за заштиту природе.

Госпина папучица

У Србији је та орхидеја једино забележена на тешко приступачним литицама Суве планине у оквиру једне популације коју чини свега педесетак јединки. Приметна је само у време цветања од маја до јула. Госпина папучица је једна од најређих орхидеја у Европи, а многи је сматрају и најлепшом, истичу у Завода.


Госпина папучица

„Због свог егзотичног изгледа, широм Европе врста је сакупљана за потребе хортикултуре јер даје квалитетне и лепе хибриде са другим врстама из истог рода, као и за приватне збирке, што је драстично смањило бројност популације и довело врсту до изумирања. Управо због тога је врста у свим земљама свог ареала заштићена и предузимају се различите мере и циљу обнављања њених популација, рекли су за „Спутњик”.

Станиште српске руже?

У записима који датирају из 19. века наводи се да је Сува планини, која је смештена у источној Србији, на територији општине Нишка Бања, Гаџин Хан и Бела Паланка станиште и српске руже (Rosa serbica). У Заводу су за „Спутњик”, међутим, рекли да постоје писана сведочанства о томе, али да истраживачи на терену у скорије време нису успели да пронађу ниједан примерак те врсте.


Специјални резерват Сува планина

Жути локвањ код Крушевца

Из Завода за заштиту природе подсећају и на недавну одлуку Владе Србије да за специјални резерват природе од регионалног и великог значаја уврсте „Осредак, смештен у централном делу Србије, недалеко од Крушевца на обалама Западне Мораве у ком су заштићене 44 биљне врсте. Међу тим биљем је и строго заштићени жути локвањ – срцастих листова и, као што му име каже, жутог цвета, чије се цветање очекује овог месеца. Због атрактивног цвета који цвета од априла до септембра неретко се противзаконито бере и продаје на пијацама.


Жути локвањ

470 заштићених подручја

Специјални резервати природе само су једна од шест категорија заштићених подручја којих тренутно има 470 у Србији. Осим атркативног биљног света у специјалним резерватима налазе се и станишта ретких животињских врста, па су тако клисура реке Трешњице у општини Љубовија, Увац и Клисура реке Милешевске, једно од последњих станишта белоглавог супа. То је наша највећа птица са распоном крила око 2,80 метара и просечном тежином од 7,5-8,5 килограма, а може достићи и 11 килограма.


Белоглави суп (CC0 Pixabay)

У оквиру 470 заштићених подручја налази се: пет националних паркова, 18 паркова природе, 21 предео изузетних одлика, 70 резервата природе од којих је у статусу специjaлног резервата природе 31 подручјe, шест заштићених станишта, 314 споменика природе, 36 подручја од културног и историјског значаја, а статус заштићеног природног добра има  и 1.783 строго заштићених дивљих врста и 860 заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива. Из Завода истичу да су од непроцењиве важности природне вредности и богатства Србије и јединствене лепоте које морамо очувати.

(Извор Спутњик)

(Илустрације Завода за заштиту природе Србије)

О аутору

Stanko

Оставите коментар