EKOSOFIJA

RIBA ZA INTELIGENCIJU

329 pregleda

Deca koja je jedu barem jednom nedeljno ‒ spavaju bolje i na testu inteligencije dobijaju u proseku četiri boda više nego ona koja ne jedu ribu ili je samo ponekad jedu, najnoviji su zaključci naučnika Univerziteta u Pensilvaniji.

Prethodne studije ukazale su na odnos između omega tri masnih kiselina u mnogim vrstama riba i poboljšane inteligencije, i boljeg spavanja. Međutim, prvi put su svi ti faktori povezani. Novo istraživanje naučnika otkriva da je spavanje ,mogući posrednik’i da postoji potencijalna veza između konzumiranja ribe i inteligencije.

„Ovo područje istraživanja se tek razvija. Mi analiziramo omega tri masne kiseline, ali one koje dolaze iz naše hrane, a ne iz dodataka ishraniˮ, rekao je J. Liu, vodeći autor i vanredni profesor za zdravstvenu negu i javno zdravlje.

Deca koja jedu ribu jednom nedeljno
na testu inteligencije postigla 4,8
poena više od one koja su rekla da
retko jedu ili nikad ne jedu ribu.

U istraživanju je učestvovalo 541 dete; korišćen je test inteligencije koji ispituje verbalne i neverbalne veštine, kao što su rečnik i kodiranje. Deca su morala da se izjasne koliko su često jela ribu, a opcije su varirale od „nikada” do „bar jednom nedeljno”. Njihovi roditelji su zatim odgovorili na pitanja o kvalitetu sna pomoću standardizovanog upitnika za spavanje, koji uključuje trajanje sna i učestalost noćnog buđenja ili dnevne pospanosti. Na kraju, istraživači su kontrolisali demografske informacije, uključujući roditeljstvo, zanimanje, bračni status i broj dece u kući.

Više poena na testu (Vikipedija)

Analizirajući podatke, tim istraživača je otkrio da su deca koja jedu ribu jednom nedeljno na testu inteligencije postigla 4,8 poena više od one koja su rekla da retko jedu ili nikad ne jedu ribu. Oni čiji obroci ponekad uključuju ribu postigli su 3,3 poena više. Pored toga, povećana konzumacija ribe bila je povezana sa manjim poremećajima sna.

„Blagovremeno upoznavanje sa ukusom
učiniće ga boljim ukusom”, rekao je
Pinto-Martin, jedan od istraživača.

Stručnjaci smatraju da su nedostatak sna i loša spoznaja povezani sa antisocijalnim ponašanjem. Kako su utvrdili da omega tri utiče na spavanje, to je još jedan razlog da se uvede stalna konzumacija ribe.

Stručnjaci poručuju da postoji sve više dokaza da je ishrana bogata ribom dobra za zdravlje, te da bi trebalo da se više oglašava i promoviše. Valjalo bi da se deca sa ovom namirnicom upoznaju ranije, već oko druge godine.

„Blagovremeno upoznavanje sa ukusom učiniće ga boljim ukusom”, rekao je Pinto-Martin, jedan od istraživača, i dodao da je to potrebno posebno u kulturi u kojoj riba nije obično služena. „Deca su osetljiva na miris, a ako se ne naviknu na njega, možda im se kasnije neće svideti ukusˮ, poručio je.

Istraživači, takođe, žele da dodaju i zaključke nove kontrolisane studije kako bi ustanovili da konzumiranje ribe može dovesti do boljeg spavanja, boljeg školskog učinka i drugih praktičnih koristi. Zasad istraživači preporučuju postepeno dodavanje ribe u ishranu.

(Marija Tošić, RTS) 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar