MEĐU IZMEĐU

RIBE JEDVA DIŠU NA ŠKRGE

384 pregleda

Klimatske promene i zagađenje istiskuju kiseonik iz okeana i prete opstanku mnogih vrsta riba, zaključak je do sada najvećeg istraživanja ove vrste koju je sprovela Međunarodna unija za zaštitu prirode.

 Iako su zagađenje i manjak hranljivih materija u morima poznati već decenijama, istraživači kažu da su klimatske promene pogoršale situaciju u vezi sa nedostatkom kiseonika. Nedostatak kiseonika  evidentiran je u oko 700 okeanskih lokacija, dok je šezdesetih godina prošlog veka to bio slučaj u 45.

Istraživači navode da ova situacija posebno šteti određenim ribljim vrstama kao što su tuna, ajkula i marlin, odnosno vrsta sabljarke.

Poznato je od ranije da određene hemikalije, kao što su nitrogen i fosfor sa farmi i industrijskih pogona, utiču na nivo kiseonika i to je i dalje primarni faktor, posebno u oblastima bližim obali. Međutim, poslednjih godina povećana je opasnost od klimatskih promena. Što je više ugljen-dioksida emitovano, čime se jača efekat staklene bašte, to više toplote apsorbuju okeani. Ta toplija voda sadrži manje kiseonika, navodi se u istraživanju, prenosi „Srna”.

Čak i male promene u atmosferi mogu značajno da se odraze na život u morima. Vode sa manjim procentom kiseonika odgovaraju nekim vrstama kao što je meduza, ali ne odgovaraju brzim i krupnim ribama kao što je tuna. Veće i brže ribe imaju veće energetske potrebe. „Mi smo i ranije znali za pojavu smanjenja kiseonika, ali sada smo to prvi put povezali sa klimatskim promenama”, rekla je Mina Eps iz Međunarodne unije za zaštitu prirode.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar