MEĐU IZMEĐU

RIMSKI DRVENI PENIS

726 pregleda
Ilustracija

Jedinstveni falusni artefakt otkriven u rimskoj tvrđavi Vindolanda možda je služio kao sprava tokom seksa.

U početku mu je pridavana druga funkcija, međutim, ponovo su arheolozi ispitali ovaj predmet. Svoje analize objavili su u časopisu Antiquity.Analiza stručnjaka sa Univerziteta Njukasl i Univerzitetskog koledža u Dablinu pokazala je da je to prvi poznati primer drvenog falusa pronađenog bilo gde u rimskom svetu, piše u saopštenju.

Anaerobni uslovi u rimskoj tvrđavi Vindolanda odlično su sačuvali niz nalaza napravljenih od organskih materijala. U to spadaju drvene tablice za pisanje, par kožnih bokserskih rukavica i kožne cipele. Kameni i metalni falusi poznati su u rimskom sveta. Međutim, drveni falus je prvi takve vrste.Arheolozi su 1992. godine u tvrđavi Vindolanda, blizu Hadrijanovog zida, otkrili drveni predmet u obliku falusa iz 2. veka.Drveni falus je dugačak 16 cm. Istraživači kažu da je verovatno bio veći jer je drvo sklono skupljanju i savijanju.

Vindolanda blizu Hadrijanovog zida (The Vindolanda Trust)

„Znamo da su stari Rimljani i Grci koristili seksualne predmete – ovaj predmet iz Vindolande bi mogao biti primer takvog”, rekao je Rob Kolins.Falusi su bili rasprostranjeni širom Rimskog carstva i obično se verovalo da su služili za zaštitu od loše sreće. Često su prikazivani na freskama i mozaicima ili su bili deo dekoracije drugih predmeta. Mali, napravljeni od kosti ili metala, obično su se nosili kao privesci oko vrata.

Analiza je otkrila da su oba kraja falusa bila primetno glatkija, što ukazuje na ponovljeni kontakt tokom vremena. Autori su predložili još dve funkcije ovog intirgantnog artefakta.Druga je da je predmet možda korišćen kao tučak, bilo u kulinarske svrhe ili za mlevenje sastojaka za kozmetiku ili medicinske tretmane.Treća moguća bila je da je falus možda bio urezan u statuu koju bi prolaznici dodirivali za sreću ili da apsorbuju ili aktiviraju zaštitu od nesreće. A to je bilo uobičajeno u Rimskom carstvu.

Da je to bio slučaj, statua bi se verovatno nalazila blizu ulaza u važnu zgradu kao što je kuća komandanta ili zgrada štaba. Ipak, dokazi pokazuju da je falus bio u zatvorenom prostoru ili barem da nije bilo izložen napolju neko vreme.Jedinstveni artefakt otkriven u rimskoj tvrđavi Vindolanda možda je korišćen kao sprava tokom seksa poput dilda, a ne kao simbol sreće.

„Ponekad se oni (dilda) nisu uvek koristili za zadovoljstvo… oni mogu biti oruđe mučenja, tako da sam veoma svestan upotrebe termina seks igračka. Nadamo se da je za to korišćeno. To je najuzbudljivija i najintrigantnija mogućnost”, izjavio je Rob Kolins za The Guardian.„Ako je to slučaj, bio bi prvi rimski dildo u arheologiji. Iz grčke i rimske poezije i grčke i rimske umetnosti znamo da su koristili dilda. Ali nismo pronašli nijedan primerak koji je sam po sebi intrigantan.”

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar